Rozporné pohledy na české předsednictví

01.07.2009
čtk

Česko dnes ve Stockholmu slavnostně předalo Švédsku předsednictví Evropské unii. Švédský premiér Fredrik Reinfeldt při této příležitosti podotkl, že Češi to v čele sedmadvacítky měli těžké, ale že svou roli zvládli. Zejména ve francouzském tisku se ale i dnes objevila zdrcující kritika českého představení na evropské scéně.

Provládní list Le Figaro například uvedl, že Evropa si oficiálně oddechla, protože volantu se ujímají Švédové, jež provází pověst vážnosti a chladnokrevnosti. České předsednictví prý naopak charakterizuje vybočování z kurzu a výpadky. Opoziční levicový list Libération zase citoval francouzského diplomata, který se nemůže vzpamatovat z toho, s jakou nedočkavostí čekal na švédské předsednictví.

Reinfeldt naopak ocenil, že Češi navzdory složitým a do značné míry i neočekávaným okolnostem, které umocnil pád vlády uprostřed předsednictví, byli na jednání v unii připraveni a často složité debaty zvládli dobře. Oba premiéři – Mirek Topolánek i Jan Fischer – podle něj byli vždy dobře připraveni a při vedení hlavních unijních setkání, summitů, si vedli velmi dobře. Navíc se podle něj se zástupci Prahy dobře komunikovalo.

Ještě v úterý ale přitom švédský ministr zahraničí Carl Bildt označil český výkon v čele Evropské unie za nedobrý. Přes dosud nejkritičtější slova, která dosud ze Švédska na adresu Čechů zazněla, ale i Bildt uznal, že Česká republika sklidila více kritiky, než si zřejmě zasloužila.

Jeho země ve svém půlročním předsednictví, které dnes začalo, hodlá skloubit snahu o obnovu ekonomického růstu Evropy s bojem proti klimatickým změnám. Na tiskové konferenci v Praze to dnes prohlásila švédská velvyslankyně v Praze Catherine von Heidenstamová. Stockholm chce podle ní také posílit region okolo Baltského moře.

Podle rakouského deníku Die Presse, který dnes označil české předsednictví za vrtošivé, jsou nyní naděje kladené na Švédsko enormní. Tamní vláda prý nicméně přinejmenším ví, že být v čele Evropy znamená víc než jen pouhé potěšení z moci. List Libération naopak naznačil, že Švédsko má díky Čechům úlohu ulehčenou – jen těžko prý může být horší.

Podle listu Le Figaro ale Francie, která byla nejhlasitějším kritikem českého předsednictví, pohlíží s jistými obavami i na Švédsko, protože se jejich názory liší v několika zásadních otázkách. Severská země například patří na rozdíl od Paříže k zastáncům vstupu Turecka do unie a odmítá státní zásahy do ekonomiky, pro které horuje francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Reinfeldt dnes v této souvislosti připomněl, že EU tvoří 27 států, mezi kterými musí předsednická země hledat kompromisy. Dodal, že na jednání s francouzským prezidentem je připraven a že se s ním sejde už v pátek.

Hlavním tématem počátku švédského předsednictví ale bude debata o tom, kdo bude v příštích pěti letech řídit Evropskou komisi. Z dnešních slov dosavadního šéfa výkonného orgánu EU Josého Barrosa i švédského premiéra ve Stockholmu vyplynulo, že by oba považovali za vhodné, kdyby europoslanci o novém předsedovi EK rozhodovali již v červenci.

Barroso na nedávném summitu EU dostal jednomyslnou politickou podporu od zemí sedmadvacetičlenného bloku, nikoli ale oficiální nominaci. Švédsko nyní povede konzultace s Evropským parlamentem, který ho pro tuto funkci musí schválit.

Severská země se vedení unie ujme podruhé v historii. V prvním pololetí 2001 ale šéfovalo pouze patnáctičlennému bloku. Na počátku příštího roku předsednictví předá Španělsku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek