Slovenská média hodnotí české předsednictví EU jako málo úspěšné

01.07.2009
čtk

České republice se během předsednictví Evropské unii podařilo z proklamovaných velkých plánů nakonec uskutečnit jen malou část. I proto se prý Evropa na končící české předsednictví unii dívá podle včerejšího komentáře slovenského deníku Hospodárske noviny (HN) spíš s rozpaky. Slovensko ale oceňuje roli ČR při řešení ukrajinsko-ruského sporu o plyn.

Boj s hospodářskou krizí nebo dokončení procesu přijetí Lisabonské smlouvy o reformě evropských institucí ve všech zemích EU. S takovými prioritami přebíral před šesti měsíci český premiér Mirek Topolánek předsednictví EU od francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Z větší části však podle HN zbylo jen u přání. Nejtěžší ránu si prý Češi přitom zasadili sami, když v březnu opozice pod vedením Jiřího Paroubka na pátý pokus sestřelila Topolánkovu vládu, připomíná deník.

Největší výzvou byla pro ČR ekonomická krize, které bylo věnováno několik summitů. Praha na nich ostře zaútočila na protekcionistické ambice Sarkozyho, jenž se netajil plány na pomoc francouzským automobilkám nad rámec pravidel volného trhu. HN oceňují, že se EU pod českým vedením těmto snahám postavila. V druhém poločase předsednictví však Češi byli podle HN nuceni soustředit se více na to, aby předsednickou roli vůbec dokončili.

I kritici českého předsednictví se však podle slovenského deníku shodují v tom, že Praha zvládla hned na úvod plynovou krizi vyvolanou sporem mezi Moskvou a Kyjevem o ukrajinský dluh za ruský plyn. Na krizi doplatilo nejvíce Slovensko, které zůstalo několik dní bez dodávek plynu. A byl to právě Topolánek, kdo v té době létal mezi Moskvou, Kyjevem a Bruselem, připomíná list důležitou roli českého premiéra k nalezení kompromisu.

Přístup Čechů k řešení plynové krize oceňují i slovenští politici. Byla to pro nás jedna z nejpodstatnějších otázek. Češi nám tehdy spolu s Němci výrazně vyšli vstříc, citovaly HN šéfa zahraničního výboru slovenského parlamentu Borise Zalu. Slovensko podle něj také pečlivě sledovalo české předsednictví, aby získalo potřebné zkušenosti nutné ke zvládnutí budoucího slovenského vedení EU.

Naše nejpodstatnější poučení je v tom, že během předsednictví určitě není vhodná vládní krize ani pád vlády. Taktéž je velmi dobré, když nejvyšší ústavní špičky táhnou za jeden provaz bez ohledu na to, z jakých politických stran pocházejí, dodal Zala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek