Švédové v čele EU: jde nám o ekonomiku i ekologii

01.07.2009
čtk

Švédsko ve svém půlročním předsednictví Evropské unii, které dnes začalo, hodlá skloubit snahu o obnovu ekonomického růstu Evropy s bojem proti klimatickým změnám. Na tiskové konferenci v Praze to dnes prohlásila švédská velvyslankyně v Praze Catherine von Heidenstamová. Stockholm chce podle ní také posílit region okolo Baltského moře.

Velvyslankyně dnes připomněla slova švédského premiéra Fredrika Reinfeldta, podle kterého bude potřeba najít v EU způsob, jak se po odeznění krize co nejrychleji vrátit k podmínkám Paktu stability a růstu. Ten určuje, že členské státy EU nesmějí hospodařit se schodkem větším než tři procenta HDP. Toto pravidlo však nyní v unii v podstatě padlo.

Švédsko by chtělo v čele unie také zajistit shodu evropské sedmadvacítky před prosincovým klimatickým jednáním v dánské Kodani. Tam se bude jednat o nástupci Kjótského protokolu o snížení emisí, jenž vyprší v roce 2012. EU se už dříve zavázala, že sníží jejich objem do roku 2020 proti roku 1990 o pětinu. Pokud se připojí i další velcí hráči či znečišťovatelé, pak by snížení bylo o 30 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek