FT: Švédsko zahájilo předsednictví obranou privátních investorů

02.07.2009
čtk

Švédsko chce během svého půlroční předsednictví Evropské unie bránit takzvané hedgeové fondy a fondy soukromého kapitálu (private equity). Tyto nástroje podle nich nepředstavují takové riziko, jak se někdy říká. Informuje o tom Financial Times (FT).

Jsou zde přehnané obavy z toho, že fondy soukromého kapitálu představují velké systémové riziko. My si to nemyslíme, citují FT švédského ministra Matse Odella, který má na starosti finanční trhy.

Hedgeové fondy nejsou určeny široké veřejnosti, investují přes ně hlavně bohatí jednotlivci či instituce. Tyto fondy nepodléhají stejné regulaci jako fondy kolektivního investování a mohou například spekulovat i na pokles cen akcií a dalších aktiv. Někteří kritici mají za to, že právě tyto fondy nesou díl viny na kolapsu finančních trhů.

Většina hedgeových fondů i fondů soukromého kapitálu, které působí v Evropě, má sídlo v Londýně. Jejich zástupci tvrdí, že návrh regulace, který v dubnu předložila Evropská komise (EK), obsahuje řadu zbytečností. Švédové nyní slibují, že prosadí v návrhu regulace změny.

Postoj Švédů je podle FT důležitý, protože země bude z pozice půlročního předsednictví řídit mimo jiné jednání, kde se budou posuzovat návrhy EK. Výhrady vůči návrhům komise už dala najevo i Británie.

Krizi nezavinily fondy soukromého kapitálu ani hedgeové fondy. V některých zemích se ale private equity i hedgeové fondy při politických debatách považují za problém. To není totéž jako říkat, že bychom je neměli regulovat. Cílem je mít zdravou regulaci, ne tento sektor zadusit, podotkl Odell.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek