Medveděv: Rusko je připraveno zlepšit vztahy s USA

02.07.2009
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv prohlásil, že Rusko je připraveno po letech téměř „studené války“ zlepšit svoje vztahy se Spojenými státy. Vyjádřil naději, že nadcházející rusko-americký summit pomůže najít nové cesty spolupráce.

Nová americká administrativa v čele s prezidentem Barackem Obamou projevuje vůli změnit situaci, vybudovat efektivnější, jistější a nakonec i modernější vztahy. A my jsme k tomu připraveni, uvedl Medveděv na svém videoblogu na webových stránkách Kremlu jen několik dní před návštěvou svého amerického partnera v Moskvě.

Konec vztahů téměř na úrovni studené války?

Medvěděv řekl, že vztahy mezi oběma zeměmi se v posledních letech zhoršovaly. Je to podle něho krize důvěry, nečinnost, nechuť něco podniknout. Skutečností je, že při poměrně dobrém osobním kontaktu s předchozím prezidentem (Georgem Bushem) vztahy mezi Ruskem a USA klesly téměř na úroveň studené války, připomněl.

Nyní není doba na to, abychom zjišťovali, kdo je v horší situaci a kdo je silnější. Musíme zlepšit vzájemné vztahy, abychom mohli společným úsilím řešit globální problémy, kterým čelí svět, řekl šéf ruského státu a vyjmenoval boj proti terorismu, extremismu, pašování drog a šíření zbraní hromadného ničení.

Zdůraznil, že vztahy mezi oběma velmocemi bezprostředně ovlivní to, jaký bude svět v příštím desetiletí, bez ohledu na to, kdo bude prezidentem jedné či druhé země.

Očekávání od summitu

Spojují nás základní hodnoty naší civilizace, hodnoty respektování lidského života, lidských práv a svobod, řekl prezident a vyjádřil naději, že nadcházející schůzka s Barackem Obamou pomůže Moskvě a Washingtonu najít nové cesty spolupráce.

Obama přijede do Moskvy v pondělí na dvoudenní návštěvu. Prezidenti budou jednat hlavně o nové dohodě o omezení jaderných zbraní, která má nahradit dohodu START 1, jejíž platnost vyprší v prosinci. Tématem rozhovorů budou také podmínky tranzitu zásob NATO pro spojenecká vojska v Afghánistánu přes území Ruska.

Restartování vztahů ale nebude snadné…

Podle analytiků ale navzdory dobré vůli obou stran nebude restartování vztahů, jak se o to v březnu na jednání v Ženevě symbolicky pokusili ministři zahraničí obou zemí Sergej Lavrov a Hillary Clintonová, jednoduchý proces vzhledem k tomu, že obě strany mají svoje vlastní priority a cíle.

Kreml chce, aby summit pomohl obnovit obraz Ruska jako světové velmoci, uvedli analytici z moskevského střediska Carnegie na středečním diskusním fóru. Pro Spojené státy je summit součástí širší snahy mít pozitivnější vztahy s Ruskem a rozvíjet s ním větší spolupráci ohledně Íránu a Afghánistánu.

Agentury poznamenávají, že mezi oběma zeměmi se nahromadila řada problémů, od amerického plánu na vybudování protiraketového systému ve východní Evropě až po rozšiřování NATO k hranicím Ruska. Napětí ve vztazích kulminovalo s loňskou srpnovou válkou, v níž proti sobě stály Gruzie – spojenec USA – a Rusko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek