Šance na zvolení Barrosa ještě v červenci značně klesly

02.07.2009
čtk

Opětovné zvolení Josého Barrosa do čela Evropské komise ještě tento měsíc není pravděpodobné. Po socialistech a Zelených v Evropském parlamentu odmítli o dosavadním šéfovi výkonného orgánu unie hlasovat již na nejbližším plenárním shromáždění i liberálové. Odůvodňují to tím, že nynější předseda komise by měl přes léto připravit a následně představit novou a podrobnou strategii, jak pomoci vyvést EU z hospodářské krize.

Politickou podporu už Barrosovi vyjádřily členské státy EU na summitu Evropské rady v druhé polovině června. Z europarlamentu, který musí volbu potvrdit, se však zejména z tábora socialistů od počátku ozývaly hlasy proti uspěchané volbě. Červencový termín tak po středečním vyjádření liberálů a Zelených vypadá nepravděpodobně.

Kandidát na předsedu Evropské komise musí být schopen představit program odlišný od toho nynějšího a musí dodat novou strategii, která by vyvedla unii z ekonomické a finanční krize, řekl ve středu novinářům nový předseda liberálů, Belgičan Guy Verhofstadt.

Také Zelení ve středu připomněli nynějšímu švédskému předsednictví, že v Evropském parlamentu neexistuje většina pro to, aby se spěchalo s hlasováním, aby se dal Barrosovi druhý mandát pro funkci předsedy Evropské komise. Podle nich by se nemělo hlasovat, dokud nebude ratifikována Lisabonská smlouva.

Barrosovu brzkou volbu podporují lidovci, kteří jsou největší frakcí v europarlamentu. Jejich hlasy však zřejmě nebudou stačit na to, aby mu zajistily znovuzvolení ještě před prázdninami.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek