Nabucco: dohoda prý bude podepsána 13.7.

03.07.2009
čtk

Mezivládní dohoda o plynovodu Nabucco bude podepsána 13. července. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje Turecka a Evropské unie. Plynovod má čerpat plyn z oblasti Blízkého východu a do Evropy jej vést mimo Rusko, přes Turecko a Balkán do Rakouska.

První zásilky plynu by měly Nabuccem protéct v roce 2014, realizaci projektu ale provází řada problémů. Stále není například jasné, které země budou plyn dodávat. Turecko navíc podpis mezivládní dohody o plynovodu oddalovalo tím, že požadovalo 15 procent kapacity Nabucca pro svou vlastní potřebu a vývoz.

Podle Reuters není jasné, zda problémy kolem projektu budou při podpisu dohody objasněny. Dohodu mají podepsat zástupci Turecka, Bulharska, Rumunska, Maďarska a Rakouska – zemí přes které má plynovod Nabucco vést. Do projektu je zapojeno také Německo, které ale nemá tranzitní roli.

Plynovod Nabucco má pomoci Evropské unii odpoutat se od plynové závislosti na Rusku. Tento týden ovšem zabodoval ruský projekt plynovodu South Stream, který je hlavním konkurentem Nabucca, když se s Ázerbájdžánem jeho zástupci dohodli na přednostním odkupu plynu z pole Šach-Deniz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek