Putinův mluvčí: Obama se v hodnocení Putina mýlí

03.07.2009
čtk

Mluvčí ruského ministerského předsedy Vladimira Putina dnes prohlásil, že americký prezident Barack Obama se mýlí, když naznačuje, že ruský premiér je stále částečně ponořen do myšlení z období takzvané studené války. Dmitrij Peskov zároveň vyjádřil přesvědčení, že Obamům názor na Putina se změní, až se příští týden setkají v Moskvě při rusko-americkém summitu.

Prezident Obama ve čtvrtek v rozhovoru pro agenturu AP mimo jiné řekl, že si myslí, že ruský prezident Dmitrij Medveděv chápe potřebu odpoutat se v americko-ruských vztazích od konfrontačního tónu z období studené války, ale že Putin je stále jednou nohou ve starých časech. Peskov dnes řekl AP, že Obamův dojem nemá vůbec nic společného s opravdovým porozuměním Putina. Podle jeho názoru Obamovi chybí správný obraz o Putinovi. To je prý částečně způsobeno tím, že oba politici spolu dosud nemluvili. Až se sejdou, Obamův názor se změní, je přesvědčen Peskov.

Pár dní před odjezdem do Moskvy Obama v rozhovoru pro AP o Putinovi rovněž řekl, že stále má hodně moci v Rusku jako nominální předseda vlády. Podle Obamy je důležité, aby Putin i ve světle pokroku, jehož dosáhl v jednání s Medveděvem, pochopil, že přístupy z období studené války jsou v americko-ruských vztazích překonané. Putin je jednou nohou ve starých způsobech jednání a jednou nohou v nových, uvedl Obama.

Hlavním bodem agendy Obamy při jednání s Medveděvem v pondělí a v úterý v Moskvě je pokročit v rozhovorech o nové smlouvě o omezení strategických jaderných zbraní, která by měla nahradit smlouvu START-1, jejíž platnost v prosinci vyprší. Vedle Medveděva se má Obama v Moskvě setkat také s Putinem.

Jednání o nové smlouvě je obecně bráno jako důkaz lepšících se vzájemných vztahů. Rozhovory začaly letos v květnu. Rusko ale dosud stále zdůrazňovalo, že při jednání se musejí vzít v úvahu plány Washingtonu na výstavbu protiraketového štítu ve střední Evropě. Právě kvůli instalaci amerických raket v Polsku a radaru v České republice se vztahy mezi Moskvou a Washingtonem dostaly za předešlé vlády George Bushe na nejnižší úroveň od studené války. Rusko štít tvrdě kritizuje a vidí v něm ohrožení své bezpečnosti. Obama letos v dubnu na pražském summitu EU-USA řekl, že pokud Írán ustoupí od vojenského jaderného programu, nebude nutné vybudovat protiraketový štít.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek