Reinfeldt: O Barrosovi se v červenci nerozhodne

03.07.2009
čtk

K potvrzení Josého Manuela Barrosa do čela Evropské komise v červenci nedojde. Švédský premiér Fredrik Reinfeldt, jehož země nyní předsedá Radě EU, věří, že rozhodnutí padne krátce poté. Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, s nímž se Reinfeld sešel, by to mohlo být v září.

Na Barrosově setrvání ve vedení EK se v červnu dohodl summit EU. Potvrdit ho ve funkci musí ale ještě nově zvolený Evropský parlament, který se na svou první schůzi sejde v polovině července. Šéfové několika frakcí však již výběr bývalého portugalského premiéra označili za unáhlený a chtějí o něm ještě jednat.

Nezávislost Evropského parlamentu musí být respektována, komentoval nejistou pozici Barrosa Reinfeldt, který věří, že rozhodnutí o osobě nového šéfa EK padne co nejdříve po červenci.

Podle Sarkozyho by to mohlo být na konci léta. Zda to bude 15. července nebo 15. září, to není žádné drama. Důležité je, že proti tomu nebude opozice v (Evropské) radě ani (Evropském) parlamentu, uvedl podle AFP francouzský prezident. Právě září je termín, kdy by se podle Sarkozyho mohlo o Barrosovi rozhodnout.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek