Lze nalézt řešení protiraketové obrany?

05.07.2009
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv vybízí USA k blíže neupřesněnému kompromisu ohledně chystané nové rusko-americké smlouvy o strategických zbraních a amerického projektu protiraketové základny ve střední Evropě. Vyplývá to z Medveděvova rozhovoru s italskými novináři, z něhož ruská agentura ITAR-TASS citovala dnes – tedy den před příjezdem amerického prezidenta Baracka Obamy do Moskvy.

Rusko dlouhodobě odmítá představu, že by Američané měli v Česku protiraketový radar a na polském území skupinu protiraketových střel.

V poslední době jsem několikrát řekl, že jsme proti rozmístění příslušných sil protiraketové obrany v Polsku a v Česku, citovala agentura ITAR-TASS ruského prezidenta. Podle jeho názoru je přitom nová americká vláda na rozdíl od té předchozí připravena o problematice své evropské protiraketové základny hovořit.

Myslím, že můžeme nalézt rozumné rozuzlení, vždyť při řešení této otázky vůbec není nutné škrtat všechna předchozí rozhodnutí. Postačí projevit zdrženlivost a schopnost přistoupit na kompromis. Pak se můžeme dohodnout o základním balíku nové smlouvy o strategických útočných zbraních a současně se můžeme domluvit o tom, jak pokročit, pokud jde o protiraketovou obranu, prohlásil podle ITAR-TASS Medveděv.

Před pondělní a úterní návštěvou Baracka Obamy v Moskvě se spekuluje o tom, že bude podepsána rámcová dohoda předznamenávající novou odzbrojovací smlouvu nahrazující smlouvu o omezení strategických jaderných zbraní START-1, jejíž platnost vyprší v prosinci. Již tento předběžný dokument by údajně mohl obsahovat limity pro počty jaderných hlavic a jejich strategických nosičů, kterými Rusko a Spojené státy disponují. Moskva ovšem již dříve naznačovala, že je třeba vzít v úvahu plány Washingtonu na výstavbu protiraketového štítu ve střední Evropě.

Návrh dokumentu o omezení jaderných zbraní, který by měli Obama a Medveděv příští týden podepsat, ovšem ještě není připraven, upozornila dnes agentura Interfax, podle které má jít o rámcovou dohodu a pokyny pro vyjednávače, jež mají do prosince přichystat vlastní smlouvu nahrazující START-1. Mohu potvrdit, že konečná dohoda ještě není úplná, citoval Interfax údajně vysoce postavený zdroj z ruského ministerstva zahraničí.

Kvůli instalaci amerických protiraket v Polsku a radaru v Česku se vztahy mezi Moskvou a Washingtonem za předešlé vlády prezidenta George Bushe ocitly na nejnižší úrovni od studené války. Rusko protiraketový štít kritizuje a vidí v něm ohrožení své bezpečnosti.

Barack Obama, který se funkce amerického prezidenta ujal letos v lednu, zatím nerozhodl o protiraketovém projektu. V dubnu na pražském summitu EU-USA mimo jiné prohlásil, že protiraketový štít nebude nutný, pokud Írán ustoupí od svého vojenského jaderného programu.

Česko i Polsko loni podepsaly se Spojenými státy příslušné dohody o umístění protiraketových objektů na svých územích. Ani český, ani polský parlament ovšem ještě tyto dokumenty definitivně neschválily.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek