Slovensko by podle EU mělo zavést závazné výdajové stropy

07.07.2009
čtk

Slovensko by podle Evropské unie mělo zavést závazné výdajové stropy pro veřejné finance. Vyplývá to z dnešního rozhodnutí ministrů financí EU, kteří hodnotili slovenský stabilizační program. O jejich rozhodnutí ČTK informoval diplomatický zdroj.

Stabilizační program analyzuje stav veřejných financí. Evropská komise koncem června přišla v hodnocení tohoto programu s doporučeními, aby Slovensko závazné výdajové stropy zavedlo. Mělo by to pomoci tomu, aby vládní sektor zajistil fiskální disciplínu i za horších časů, kdy kvůli hospodářským potížím není možné čekat takové příjmy do státní kasy. Hodnocení výkonného orgánu unie dnes ministři financí podpořili.

Evropská ekonomika se nyní potýká s vážnými dopady nejhorší hospodářské krize v její historii. Ještě nedávno slovenské ministerstvo financí pracovalo oficiálně s odhadem, že letos tamní ekonomika poroste o 2,4 procenta, avšak v červnu přehodnotilo na to, že poklesne o 6,2 procenta.

Kvůli pomoci hospodářství v době krize a celkovému propadu ekonomiky se rozpočty jednotlivých zemí dostávají do deficitů často hluboko pod kýženou hranici tří procent hrubého domácí produktu, což je i mez pro zavedení eura. Pokles pod tuto hranici se bude týkat i Slovenska. Premiér Robert Fico o víkendu připustil, že by to mohl být schodek kolem šesti procent HDP.

V případě Slovenska se očekávané schodky v dřívějších programech podle Evropské komise dařilo naplňovat díky tomu, že tamní ekonomika rostla rychleji, než se předpokládalo. Avšak výdajové plány ve střednědobých rámcích byly vždy překročeny a následně revidovány směrem nahoru. Kvůli tomu je podle hodnocení komise účelné zavést právně závazná výdajová pravidla, aby i v horších časech byla zajištěna fiskální disciplína.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek