EK vyměřila firmám E.ON a GDF pokutu přes 1,1 miliardy eur

08.07.2009
čtk

Evropská komise dnes vyměřila německé energetické společnosti E. ON a francouzské firmě Gaz de France pokutu v celkové hodnotě přes 1,1 miliardy eur (zhruba 29 miliard Kč) za to, že si údajně tajně rozdělily trhy se zemním plynem. Je to druhá nejvyšší pokuta pro skupinu firem za nezákonné kartelové dohody v Evropské unii.

Každá z firem musí podle rozhodnutí zaplatit 553 milionů eur. Společnosti se podle komise v roce 1975 dohodly, že si vzájemně nebudou konkurovat na domácích trzích s plynem. Dohodě předcházela společná výstavba plynovodu MEGAL z Ruska do západní Evropy.

Pokračovali v dohodě o rozdělení trhu poté, co byly evropské trhy s plynem liberalizovány, a definitivně ji opustili až v roce 2005, upozornila komise.

Podle eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesové dává rozhodnutí jasný signál, že komise nebude v energetickém sektoru tolerovat žádnou formu chování narušujícího konkurenci. Komise neměla jinou možnost, než vyměřit vysoké pokuty, řekla Kroesová.

Komise tak podle agentury AP poprvé pokutovala energetický kartel. Doposud nejvyšší kartelovou pokutu vyměřila komise loni v listopadu, kdy nařídila skupině výrobců skel do automobilů zaplatit 1,38 miliardy eur (zhruba 35,8 miliardy Kč).

E. ON je největší energetickou společností v Německu. Firma působí rovněž v České republice, kde dodává elektřinu a plyn na jihu Čech a Moravy. Český E. ON má 1,4 milionu zákazníků a patří mu zhruba pětinový podíl na tuzemském trhu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek