Barroso má od států EU oficiální nominaci

09.07.2009
čtk – aktualizováno

Současný šéf Evropské komise José Barroso získal od členských států Evropské unie oficiální nominaci, aby v prestižní funkci pokračoval i v příštím pětiletém období. ČTK to dnes sdělil zdroj ze švédského předsednictví. K tomu, aby v čele výkonného orgánu EU mohl zůstat, potřebuje Barroso ještě souhlas Evropského parlamentu.

Evropský zákonodárný sbor o tom ale zřejmě nebude rozhodovat v červenci na své první schůzi po volbách, třebaže ho k tomu vyzval červnový summit EU. Ten také bývalému portugalskému premiérovi dal jednomyslnou politickou podporu, která ovšem ještě neznamenala oficiální nominaci.

Europoslanci o novém šéfovi Evropské komise, která v 27členném bloku mimo jiné dohlíží na dodržování unijních norem a pravidel, budou podle dřívějších oznámení rozhodovat zřejmě až počátkem podzimu. Dnes by o tom nicméně měli jednat ještě šéfové frakcí.

Od členských zemí zaznívá, že blok by si měl nového šéfa komise vybrat co možná nejdříve. Unie podle nich totiž potřebuje silné vedení, protože se nyní vypořádává s dopady nejhorší hospodářské krize ve své historii.

Navíc je třeba se intenzivně připravovat na dlouho očekávanou prosincovou celosvětovou konferenci o boji proti klimatickým změnám. Právě EK spolu s předsednictvím EU budou mít značnou část odpovědnosti za vyjednávání mezi EU a jejími partnery. Na podzim se uskuteční třeba setkání Unie s Ruskem, s USA, s Čínou a s Brazílií, tedy jedněmi z největších producentů skleníkových plynů.

Barroso má podporu například u nejsilnější lidovecké frakce v Evropském parlamentu. Výhrady však proti němu mají zelení či druhá nejsilnější skupina – socialisté. Zdá se nicméně, že i v parlamentu nakonec podporu získá. Europoslanci nicméně vesměs tvrdí, že není třeba s výběrem předsedy komise příliš spěchat.

Jsem toho názoru, že není třeba nikam spěchat, protože funkční období této komise ještě běží, řekl ČTK v pondělí český europoslanec za ČSSD Libor Rouček. Mandát komise vyprší zhruba v půlce podzimu. Podle Roučka je třeba, aby Barroso nejprve detailně nastínil svou vizi na dalších pět let a aby se výběr neuspěchal. To by se obávám stalo, když by přišel teď v červenci, podotkl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek