Pro G8 je prioritou diplomatické řešení jaderného programu Íránu

09.07.2009
čtk

Státy skupiny G8 vyjádřily na summitu v italské Aquile odhodlání najít „diplomatické řešení“ íránského jaderného programu a daly Teheránu šanci do konce září, aby odpověděl na nabídku mezinárodního společenství k dialogu.

Jsme odhodláni najít diplomatické řešení íránského jaderného programu a toho, že nerespektuje svoje mezinárodní závazky, uvádí se v prohlášení zveřejněném po společné večeři předáků G8. Francouzský prezident Sarkozy po jednání uvedl, že situace bude vyhodnocena na summitu G20 rozvinutých a rozvojových zemí v Pittsburghu 24. a 25. září.

Nenastane-li do té doby pokrok, budeme muset přijmout rozhodnutí, řekl Sarkozy, čímž naznačil, že by se mohlo uvažovat o tvrdších sankcích.

Teherán dosud odmítal nabídky Západu k jednání. Tvrdí, že chce jadernou technologii jen pro výrobu elektřiny, a odmítá požadavky na zmrazení programu na obohacování uranu. Západ je ale přesvědčen, že ho Írán chce pro vojenské cíle.

Pevně věříme, že Írán využije této příležitosti a dá diplomacii šanci najít řešení jaderné otázky, uvádí se v prohlášení.

Předáci G8 použili v prohlášení podobná slova jako jejich ministři zahraničí koncem června, a nešli dále, než že odsoudili postoj íránských úřadů. Podle jednoho evropského diplomata se Rusko se staví proti vměšování do íránských vnitřních záležitostí.

Lídři G8 také vyzvali Írán, aby nebránil personálu zahraničních diplomatických misí v jejich práci. V posledních týdnech bylo zadrženo několik zaměstnanců britského velvyslanectví; jeden z nich je stále ve vazbě.

Vedoucí představitelé osmi nejrozvinutějších zemí odsoudili také nedávné testy raket, které provedla Severní Korea, a zdůraznili, že ohrožují mír a stabilitu. Vyzýváme Severní Koreu, aby se zdržela dalšího porušování rezolucí Rady bezpečnosti a zahájila dialog a spolupráci, uvádí se v prohlášení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek