Do Evropy míří méně imigrantů

10.07.2009
čtk

Ekonomická krize snížila počet imigrantů do Evropské unie. Na poklesu o 16 procent v prvním čtvrtletí tohoto roku se projevila i zvýšená spolupráce členských států. Informovala o tom evropská agentura Frontex, která má na starosti boj proti nelegální migraci do EU.

V prvním čtvrtletí roku 2008 bylo na hranicích EU zadrženo 24.000 běženců, zatímco v tomtéž období letošního roku jen 20.200. To je pokles o 16 procent, řekl v Římě tisku náměstek ředitele Frontexu Gil Arías Fernández.

V těchto číslech se ještě plně neodráží uplatňování dohody mezi Itálií a Libyí o boji proti nelegální migraci z května letošního roku. Příliv běženců by tak mohl být koncem roku o 20 až 25 procent nižší než loni, odhadl Fernández.

K poklesu nelegální migrace přispěla zvýšená spolupráce se státy, z nichž běženci přicházejí, readmisní dohody, které mají odstrašující účinek, a ekonomická krize. Ekonomická krize snížila počty pracovních příležitostí, tím jsou naděje kandidátů na imigraci omezenější a sami tito kandidáti si pak rozmýšlejí, zda mají čelit všem obtížím, řekl Fernández.

Rovněž readmisní dohody mají silný odstrašující účinek. Když vidíte lidi, kteří na cestu vynaložili mnoho peněz a čelili velkému nebezpečí při plavbě po moři, jak byli vyhoštěni, dvakrát si rozmyslíte, než podobnou cestu sami podniknete, uvedl.

Pokles počtu nelegálních imigrantů je nejvýraznější v Itálii, na čemž se podepsala i květnová dohoda s Libyí o navracení běženců. Počet nelegálních imigrantů vyloďujících se na jihoitalských ostrovech Sicílii a Lampeduse, kudy především utečenci do země přicházejí, poklesl v době od letošního 1. ledna do 5. července ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 54 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek