Dvacet miliard dolarů pro chudé zemědělce

10.07.2009
čtk

Zemědělci v chudých zemích dostanou v příštích třech letech pomoc 20 miliard dolarů. Zavázali se k tomu představitelé G8 na summitu italské Aquile. Dokument podpořilo i dalších 19 států, včetně afrických zemí. Původně se očekávalo, že průmyslové země poskytnou o pět miliard méně. Na druhé straně, ne všechny tyto peníze jsou nové – několik zemí již přislíbilo pomoc Africe před čtyřmi lety.

Cílem strategie G8 není dodávat potraviny, ale pomoci zvýšit místním zemědělcům výrobu. Předseda Mezinárodního fondu pro zemědělský rozvoj (IFAD) Kanayo Nwanze řekl, že pro tuto pomoc budou využity stávající instituce, pravděpodobně agentury OSN, Světová banka a Africká rozvojová banka.

Ve světě je na 500 milionů drobných rolníků, kteří produkují 80 procent potravin, které obyvatelstvo světa potřebuje.

Podle nedávného odhadu Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) trpí miliarda obyvatel planety hladem. Vysoké ceny loni vedly k hladovým bouřím v Egyptě, v Senegalu a na Haiti. Od poloviny loňského roku sice ceny poklesly, ale i tak zůstávají vysoké.

Experti očekávají, že zvýšení produkce malých rolníků bude mít dlouhodobý pozitivní dopad na boj proti hladu ve světě, na oblastní obchod a nakonec přispěje i k poklesu přistěhovalectví do Evropy a do dalších bohatých zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek