EU uvolní vízový režim pro Balkán

10.07.2009
čtk

Od ledna 2010 budou Makedonci, Černohorci a Srbové cestovat do zemí schengenského prostoru bez víz. Agentuře APA to řekl eurokomisař pro vnitro a spravedlnost Jacques Barrot. „Poslem dobrých zpráv“ bude eurokomisař pro rozšíření Olli Rehn, který návrh oficiálně oznámí příští týden v úterý ve Štrasburku, prohlásil Barrot. Bezvízový styk musí odsouhlasit ministři vnitra evropské sedmadvacítky.

Srbsko, Makedonie a Černá Hora prý podnikly řadu nezbytných kroků, aby splnily podmínky Evropské unie, jako jsou například vydávání biometrických pasů, zesílení hraničních kontrol či boj proti korupci, dodal Barrot. Bosnaa Hercegovina spolu s Albánií prozatím všechny požadavky EU nesplnily.

Občané bývalé Jugoslávie byli zvyklí cestovat do západních zemí Evropy bez víz až do začátku balkánských válech v první polovině 90. let minulého století, napsal Reuters. Česká republika zavedla vízový styk s tehdejší Jugoslávskou svazovou republikou (Srbsko a Černá Hora) v roce 1994.

Z nástupnických států zaniklé jugoslávské federace se nejdále v evropském přibližování dostalo Slovinsko, které se v roce 2004 stalo členem EU a v roce 2007 přijalo i společnou měnu euro. Sousední Chorvatsko, které usiluje o členství v unii, také dosáhlo bezvízového režimu s Bruselem.

Členské země schengenského prostoru, do kterého patří většina zemí EU, Island, Norsko a Švýcarsko, mezi sebou zrušily pohraniční kontroly a řídí se jednotnou vízovou politikou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek