Europoslanec kritizoval slovenský jazykový zákon

10.07.2009
čtk

Zákon o ochraně slovenštiny, který nedávno schválil slovenský parlament neodpovídá evropským standardům. Tvrdí to německý konzervativní europoslanec Michael Gahler, který je místopředsedou zahraničního výboru Evropského parlamentu. Novela podle něj diskriminuje jazyky menšin.

Gahler poukazuje na to, že s tímto zákonem by používání jazyků menšin mohlo být v určitých oblastech kriminalizováno nebo by vedlo k absurdním situacím. Například na nějaké kulturní akci, které se zúčastní jen řečníci z menšin, by se nejprve muselo hovořit slovensky.

Slovensko porušuje běžně respektované standardy v EU, tvrdí europoslanec, podle něhož také Bratislava nedbá doporučení Rady Evropy, která naopak volají po rozšíření využívání jazyků menšin.

Podle novely jazykového zákona by měly za prohřešky proti slovenštině hrozit pokuty, a to od 100 do 5000 eur (2580 až 129.000 korun). Podle normy třeba musejí být všechna veřejná oznámení a tabule ve slovenštině. Proti normě se postavili poslanci opoziční Strany maďarské koalice, kteří hájí zájmy početné maďarské menšiny. Budapešť vyjádřila nad novelou rozpaky.

Slovensko riskuje, že se zdiskredituje jako člen EU a stane se opět totalitním státem, pokud bude nová pravidla důsledně uplatňovat, upozornil Gahler.

Pokuty hrozí podle novely třeba obcím a úřadům za to, že nepoužívají označení ulic či budov ve slovenštině. Úředníky, občany či podnikatele bude podle zákona možné potrestat i za to, že slovensky nemluvili v rozhlase. Sankcím by se neměli vyhnout ani policisté, vojáci, soudy, reklamní agentury či média, pokud se proti slovenskému jazyku prohřeší. Trest hrozí i provozovatelům restaurací a obchodníkům, kteří svou nabídku nenapíšou ve slovenštině.

Podle Gahlera slovenská socialisticko-nacionalistická vláda opět prokázala, že nemá zájem o reálné soužití etnických skupin na Slovensku. Podle něj se kabinet necítí být zavázán k evropským hodnotám. Pan Fico a jeho koaliční partneři ještě mentálně ani politicky nedošli do Evropy, poznamenal konzervativní německý europoslanec na adresu nynější slovenské vlády vedené sociální demokracií. Naopak předchozí křesťansko-demokratická vláda podle něj prokázala, že bezproblémové vztahy etnických skupin na Slovensku možné jsou.

Schvalování norem, které se týkají národnostních menšin, vyvolává ohlas nejvíce u politiků maďarské národnosti. Nejednou se to odrazilo i ve slovensko-maďarských vztazích, které jsou dlouhodobě napjaté. Vyhrotily se po nástupu současné slovenské vlády v roce 2006. Maďaři totiž nelibě nesou to, že součástí kabinetu je Slovenská národní strana (SNS), známá ostrými výpady proti Maďarům. Slovensko zase obviňovalo Budapešť z neochoty zajistit práva slovenské menšiny v Maďarsku a kritizovalo maďarské politiky ze soukromých agitačních návštěv Slovenska.

Na Slovensku, které má zhruba 5,4 milionu obyvatel, žije asi 520.000 osob maďarské národnosti. Maďaři, kteří obývají především jižní oblasti, tvoří s desetiprocentním podílem v populaci nejsilnější národnostní menšinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek