Na afghánských volbách prezidenta bude za EU stovka pozorovatelů

13.07.2009
čtk

Na srpnové prezidentské a místní volby v Afghánistánu bude za EU dohlížet stovka pozorovatelů. Informovala o tom dnes Evropská komise. Podle ní dorazili první experti do země už počátkem července. Prezidentské volby jsou v Afghánistánu vypsány na 20. srpna.

Volba hlavy státu je považována za klíčový bod jak pro Západem podporovanou současnou afghánskou vládu prezidenta Hamída Karzáího, tak pro Washington. Ten umístil Afghánistán a Pákistán na přední místo své zahraničněpolitické agendy.

Nadcházející volby jsou důležitým milníkem pro velice mladé demokratické struktury v Afghánistánu. Zároveň jsou velkou výzvou kvůli politické a bezpečnostní situaci v zemi, řekla eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

Podle ní přijelo do Afghánistánu počátkem července 17 unijních expertů, další dorazí v průběhu července a srpna. Vedoucím pozorovatelské mise je francouzský europoslanec Phillipe Morillon.

V Afghánistánu i o uplynulém víkendu pokračovaly boje mezi koaličními a afghánskými vojáky na straně jedné a ozbrojenci radikálního hnutí Taliban na straně druhé. Koaliční vojáci zabili v uplynulých dnech až sedm desítek ozbrojenců Talibanu, nicméně ztráty na životech postihly i britskou a americkou armádu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek