Řecká policie zlikvidovala tábor běženců u Patrasu

13.07.2009
čtk

Řecká policie v neděli zlikvidovala tábor obývaný stovkami imigrantů, především Afghánců, v řeckém přístavním městě Patras. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na řecké úřední zdroje.

Kolem stovky policistů se zúčastnilo operace v táboře obývaném převážně afghánskými imigranty a na místě ponechalo jen improvizovanou mešitu a stan používaný dobrovolnými zdravotníky.

Bylo to jako malé afghánské město, které vznikalo celých 12 let, řekl agentuře AFP Christos Papaioannu z nevládní organizace Lékaři bez hranic (MSF). Uvedl, že letos v zimě zde pobývalo 1500 běženců, avšak jejich počet po policejních operacích poklesl na zhruba 200.

Při nedělním příchodu policie byl tábor téměř prázdný a bylo zřejmé, že běžence někdo předem varoval. Přesto byla zadržena asi stovka osob, včetně nezletilců.

Mnoho uprchlíků ve věku od 15 do 25 let žilo nedaleko přístavu v táboře bez pitné vody a toalet v naději, že se jim podaří nastoupit na trajekt do Itálie.

Mezi soupeřícími afghánskými a somálskými skupinami tu propukaly potyčky. Rozhořčení obyvatelé Patrasu žádali místní úřady a vládu, aby zasáhly.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a četné nevládní organizace vyzvaly Řecko, aby zlepšilo procedury při žádosti o azyl a zvýšilo počet sběrných táborů pro uprchlíky.

Ministr vnitra Prokopis Pavlopulos v neděli přislíbil, že nová centra pro imigranty budou zbudována v oblasti u řeky Evros, která tvoří pozemní hranici s Tureckem.

V Řecku dnes žije podle odhadů expertů a nevládních organizací na ochranu lidských práv více než 250.000 nelegálních imigrantů, z nichž většina přichází ze sousedního Turecka a kteří chtějí dále do západní Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek