Turecko je pro referendum na Kypru do konce letošního roku

13.07.2009
čtk

Turecko si přeje, aby rozhovory o znovusjednocení rozděleného Kypru brzy skončily dohodou a do konce letošního roku se k ní konalo referendum. Uvedl to dnes turecký prezident Abdullah Gül na společné tiskové konferenci s kyperskotureckým vůdcem Mehmetem Alim Talatem v Ankaře.

Středomořský ostrov Kypr je od roku 1974 rozdělen na mezinárodně uznávanou Kyperskou republiku (řecká část) a Severokyperskou tureckou republiku, kterou uznává jen Ankara. Obě strany zahájily loni jednání o opětném sjednocení, ta však dosud přešlapují na místě. Rozdělený Kypr je jednou z hlavních překážek vstupu Turecka do Evropské unie.

„Přejeme si, aby byly rozhovory brzy úspěšně završeny. Bude-li to možné, chceme, aby se o výsledku rozhovorů rozhodlo do konce tohoto roku v referendu,“ prohlásil Gül.

Talat uvedl, že v některých oblastech bylo při vyjednávání s kyperskými Řeky dosaženo pokroku, ale v mnoha jiných je obtížné nalézt shodu. Neuvedl však podrobnosti.

Vstup Turecka do Evropské unie částečně závisí na mírové dohodě na Kypru, který v EU zastupuje pouze mezinárodně uznávaná řecká část.

Kyperští Řekové a kyperští Turci zahájili loni jednání o znovusjednocení ve snaze vyřešit letitý problém. Předchozí rozhovory ztroskotaly v roce 2004, kdy kyperští Řekové odmítli v referendu plán tehdejšího generálního tajemníka OSN Kofiho Annana. Kyperští Turci jej přijali.

Případnou dohod musejí ratifikovat v referendu obě společenství. Diplomaté by rádi viděli dohodu dříve, než příští rok v dubnu půjdou kyperští Turci volit svého nového vůdce.

Kyperští Turci zdůrazňují, že jakékoli urovnání kyperského problému musí vycházet ze dvou států, tedy že kyperští Řekové nejprve musejí uznat severní Kypr jako stát. To kyperskořecká strana zásadně odmítá a na tomto požadavku všechna jednání ztroskotávají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek