Kanada zavedla víza pro ČR

14.07.2009
čtk

Od úterý musí mít čeští občané při cestě do Kanady vízum. Kanadská vláda rozhodla o zavedení víz kvůli stále se zvyšujícímu počtu romských žadatelů o azyl původem z ČR. Česká diplomacie chystá odvetná opatření a žádá solidaritu Evropské unie. Důvodem zvyšujícího počtu žádostí je podle Prahy především benevolentní kanadský azylový systém.

Podle ministra zahraničí Jana Kohouta nevzala Kanada při intenzivních jednáních v potaz všechny možné české nabídky. Za bezprecedentní Kohout považuje způsob, jakým Kanada českou stranu informovala – zavedení víz Ottawa oznámila ústně pouhých několik hodin dopředu a příslušnou diplomatickou nótu prý ještě vůbec nepředala.

Kanada loni a za první čtyři měsíce letošního roku udělila azyl 132 českým žadatelům. Rada pro přistěhovalectví a uprchlíky stihla projednat a uzavřít 334 českých žádostí, z toho většinu zamítla. Žádostí je ale už téměř dva a půl tisíce. Většinu žadatelů tvoří Romové, kteří jako důvod uvádějí diskriminaci. Podle jiných názorů jsou odjezdy českých občanů organizované a někteří lidé si z nich vytvořili podnikání.

Podle informací zveřejněných na internetu kanadským ministerstvem pro imigraci mohou prvních 48 hodin Češi žádat o vstup do země při příjezdu do Kanady. Poté již od nich Kanada bude vyžadovat víza. Žádat o ně bude třeba na kanadském zastupitelském úřadu ve Vídni.

Otázku kanadských víz bude na mimořádné úterní schůzi řešit vláda Jana Fischera. Zřejmě rozhodne o zavedení víz pro kanadské diplomaty a držitele služebních pasů. Žádat bude také solidaritu celé Evropské unie.

Podle představ Prahy by měly všechny země EU přinejmenším Kanadě pohrozit zavedením víz. V opačném případě se ČR nebude cítit vázána příslušnými evropskými směrnicemi, které jí nyní brání uvalit vízovou povinnost na všechny držitele kanadských pasů.

Premiér Fischer včera o vízech jednal se šéfem Evropské komise José Barrosem. Ministr zahraničí Kohout a ministr vnitra Martin Pecina se zase na konci srpna či počátkem září chystají na jednání v Kanadě. Kanaďané prý připouštějí možnost změn vlastního azylového systému, ministr zahraničí však naznačil, že víza budou platit zřejmě nejméně rok a půl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek