LN: Havel a další osobnosti varují Obamu před Kremlem

16.07.2009
čtk

Bývalí politici a intelektuálové z několika zemí střední a východní Evropy napsali otevřený dopis americkému prezidentovi Baracku Obamovi, ve kterém vyjádřili obavy z vlivu Ruska a z opomíjení jejich regionu ze strany Washingtonu. Napsaly to dnes Lidové Noviny.

Naše naděje, že se vztahy s Ruskem zlepší a že Moskva konečně uzná naši suverenitu a nezávislost poté, co jsme se stali členy NATO a EU, se nenaplnily, cituje list z otevřeného dopisu. Jeho autoři vyjádřili přesvědčení, že úplné zřeknutí se plánované výstavby částí amerického protiraketového štítu v Česku a Polsku by mohlo podkopat věrohodnost USA v regionu.

USA by podle dopisu měly ujistit Evropany, že se chtějí i nadále zajímat o jejich kontinent. Od konce studené války uplynulo 20 let a my vidíme, že zabývat se zeměmi střední a východní Evropy již není jádrem americké zahraniční politiky. Obamova administrativa si stanovila své priority a o náš region se přestala téměř zajímat, tvrdí autoři textu z ČR, Polska, Maďarska, Estonska, Bulharska a dalších nových členských států EU.

Za Česko kromě Havla podepsali otevřený dopis podle českého listu také bývalý šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg či bývalý místopředseda vlády Alexandr Vondra. Ten pětistránkový dokument ve středu dovezl do Washingtonu, kde má v plánu seznámit s jeho obsahem Bílý dům, ministerstvo zahraničí a americké kongresmany.

Není to nic kritického, chtěli jsme se jen ozvat, že tady jsme, uvedl pro LN někdejší velvyslanec v USA Vondra, který se označil za jednoho z organizátorů akce.

Iniciativa se objevila krátce poté, co Obama poprvé navštívil Moskvu, kde uzavřel několik dohod. Kreml to označil jako první důležitý krok k oživení spolupráce s USA a neopomenul přitom kritizovat plány na výstavbu částí protiraketového štítu ve střední Evropě, ve kterém vidí hrozbu pro ruské území.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek