Předsednictví EU souhlasí s vízy pro Kanadu

16.07.2009
čtk

Švédsko, které nyní předsedá EU, dnes podpořilo případné zavedení víz pro Kanaďany při cestách do zemí unie. V reakci na kanadské rozhodnutí zavést vízovou povinnost pro české občany ale současně upozornilo na to, že návrh musí podat Evropská komise (EK). A ta již dala najevo že s rozhodnutím nebude spěchat – zprávu, v níž zareaguje na kanadská víza, vydá prý asi až v září.

Před kanadským velvyslanectvím ve Vídni si dnes desítky Čechů vystály fronty na víza. Většinou šlo zřejmě o lidi, kteří do Kanady cestují již během příštích pár dní, a nemohou tedy využít možnosti požádat o víza například korespondenčně, což trvá déle. Odlétám v sobotu, takže je to dost natěsno. Mohli to říct dopředu, jsou tam lidé, kteří odlétají už zítra (ve čtvrtek), a když to nestihnou, mají smůlu, řekl ČTK Ondřej Otáhal z Kouřimi u Brna, který cestuje do Vancouveru na jazykový kurz. Zábava za několik tisíc a dva dny času v háji, dodala jeho matka. Podle České televize už nejméně dva lidé vízum ve Vídni nedostali.

Velvyslanectví v Praze víza nevydává, české žádosti vyřizuje nejčastěji právě kanadské zastoupení ve Vídni. O vízum lze žádat osobně, prostřednictvím cestovní kanceláře či třeba poštou. Na kanadském velvyslanectví v Praze je možné podat písemnou žádost, což dnes využili pouze jednotlivci.

Kanada zavedla víza od úterního rána. Ve čtvrtek přestane platit dvoudenní přechodné období, v němž kanadské úřady vyřizovaly českým občanům víza až po příletu na letiště za oceánem. Vízovou povinnost pro české občany Kanada obnovila po necelých dvou letech, a to především kvůli tomu, že v posledních měsících rostl počet žadatelů o azyl původem z Česka. O azyl v Kanadě údajně žádají hlavně Romové. Česká diplomacie zavedení víz kritizovala, již v úterý zareagovala odvoláním velvyslance ke konzultacím a zavedením víz pro kanadské diplomaty. Obrátila se také na Evropskou unii s žádostí o zahájení postupu, který by teoreticky mohl vyústit v zavedení víz pro Kanaďany v rámci celé EU.

Komise celou záležitost podrobně přezkoumá a pravděpodobně v září tohoto roku vydá zprávu o vízové reciprocitě, řekl šéf Evropské komise José Barroso na dotaz české europoslankyně Zuzany Roithové. Povedeme konzultace s českou vládou a společně budeme jednat s kanadskými úřady, abychom získali více informací o pozadí tohoto (kanadského) rozhodnutí a abychom mohli úspěšně prosazovat obnovení bezvízového styku, dodal. Podle něj Evropská komise doufá, že zavedení vízové povinnosti pro Čechy bude dočasná záležitost. Jakožto předsednická země EU jsme (v takových případech) nakloněni reciprocitě. Podání návrhu ale přísluší Evropské komisi, uvedl švédský ministr pro přistěhovalectví Tobias Billström.

EU má sice jednotnou vízovou politiku, ale neznamená to, že může automaticky ve všech členských státech recipročně zavést víza. Komise má na posouzení české žádosti o využití takzvané klauzule solidarity, která by podobný krok umožňovala, až tři měsíce. Zpráva EK pak může – ale nemusí – obsahovat návrh, aby unijní státy dočasně zavedly víza pro Kanadu. Návrh pak posoudí ministři členských zemí, kteří na to opět mají až tři měsíce. V praxi to znamená, že celé posouzení se v EU může protáhnout na půl roku.

Kanadský ministr pro přistěhovalectví Jason Kenney se podle kanadské agentury Canwest News Service odplaty za víza neobává. Úsilí české vlády o solidaritu ze strany EU odmítá.

Václav Klaus dnes v reakci na krok Kanaďanů řekl, že plně respektuje suverenitu této severoamerické země a její právo přijmout takové rozhodnutí. Prezident, vnímaný jako euroskeptik, zároveň uvedl, že Česká republika podobný krok udělat nemůže. Jak dobře víte, Kanada se rozhodnout může. ČR se rozhodnout nemůže. Za nás se musí rozhodnout Brusel, komentoval spory kolem víz.

Ministr pro menšiny Michael Kocáb míní, že za zavedení víz může také několik výrazných pokusů lokálních politiků využít romskou kartu ve svůj politický prospěch. Zmínil se například o bývalém vsetínském starostovi a někdejším předsedovi KDU-ČSL Jiřím Čunkovi a chomutovské primátorce Ivaně Řápkové (ODS). Kocáb také připustil, že Kanada na konci června dopředu informovala českou vládu o úmyslu zavést víza. O tom, že Praha o vízech věděla již dříve, hovořil v úterý kanadský velvyslanec Michael Calcott. Reagoval tak na to, že někteří čeští politici tvrdili, že je kanadský krok nepříjemně zaskočil.

Vládní rada pro záležitosti romské komunity soudí, že opětovné zavedení víz pro české občany cestující do Kanady je příliš tvrdé opatření. Kanada nevyužila všech dostupných opatření, která by mohla zabránit diskutovanému využívání kanadského azylového systému, shodli se členové tohoto orgánu. Jiná rada, a to Rada pro obchod a investice, která je poradním orgánem ministra průmyslu a obchodu, dnes vládu vyzvala, aby se zasadila o co nejrychlejší zrušení víz. Komplikují obchod mezi Českem a Kanadou, uvedla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek