The Times: Do volby šéfa nové frakce zasáhl rozhořčený polský prezident

16.07.2009
čtk

Britští konzervativci se museli vzdát vedení nové frakce v Evropském parlamentu, aby zabránili rozpadu Evropské konzervativní a reformní skupiny (ERC) už v prvních dnech její existence. Tak dnes hodnotí britské listy zvolení kontroverzního polského poslance Michala Kamińského do čela ERC, v níž je zastoupena i česká ODS. Podle deníku The Times se tak stalo po rozhořčeném telefonátu polského prezidenta Lecha Kaczyńského.

Spory v ERC vyvolalo rozhodnutí konzervativního europoslance Edwarda McMillana-Scotta kandidovat na místopředsedu EP a postavit se tak Kamińskému, kterého považoval za nevhodného zástupce ERC. Zatímco McMillan-Scott zvolen byl, Kamiński ne. Výměnou za to byl sedmatřicetiletý Kamiński kompenzován funkcí šéfa ERC.

Timothy Kirkhope, který vede 25 konzervativních europoslanců, musel ustoupit Kamińskému zastupujícímu 15 poslanců strany Právo a spravedlnost po rozlíceném telefonátu prezidenta Kaczyńského šéfovi konzervativců Davidu Cameronovi, napsal pravicový list The Times.

Podle něj jde o další trapný okamžik pro Cameronovu novou skupinu euroskeptiků. Také podle dalšího pravicového listu The Daily Telegraph je situace pro torye hluboce trapná.

Cameron vždy chtěl, aby v čele ERC stál konzervativec a strana tak získala v EP na viditelnosti, napsal deník. Nyní bude veřejnou tváří ERC Michal Kamiński, který byl v minulosti spojován s pravicovými extremisty, uvedl The Daily Telegraph.

Edward McMillan-Scott byl rychle vyloučen, ale rozhořčení polští poslanci požadovali aspoň vedení ERC, napsal The Daily Telegraph. Kirkhope ustoupil poté, co se snažil odložit uspěchané rozhodnutí. Ale nebylo na výběr, odpor mohl vést k rozpadu skupiny. Poláci byli velmi rozhořčení, citoval deník nejmenovaného konzervativního europoslance.

Deníky také interpretují celý vývoj jako Cameronovu porážku. Cameron pokořen, když toryové ztratili vedení nového bloku v EP, nadepsal svůj článek The Daily Telegraph.

Všechny britské listy připomínají kontroverzní minulost Kamińského, který byl na přelomu 80. a 90. let členem krajně pravicového Národního obrození Polska (NOP). Je to homofobní, rasistická a antisemitská organizace, řekl o NOP McMillan-Scott, když zdůvodňoval, proč se Kamińskému postavil. Uvedl také, že vedení ERC předem varoval.

Kamiński tvrdí, že NOP se zradikalizovalo až po jeho odchodu. Nicméně Davidu Cameronovi by spojování s tak kontroverzními politiky mohlo v Británii uškodit, protože konzervativci se pod jeho vedením profilují jako sociálně liberální a otevřená tolerantní strana.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek