EU nesouhlasí s další izraelskou výstavbou ve východním Jeruzalémě

21.07.2009
čtk

Švédské předsednictví Evropské unie vyzvalo Izrael, aby se zdržel „jakéhokoli provokativního
postupu“ ve východním Jeruzalémě. Francie si chce dokonce předvolat izraelského velvyslance s cílem požádat Izrael, aby zastavil další kolonizaci této části města.

Předsednictví Evropské unie vyzývá Izrael, aby se zdržel jakékoli provokativní akce ve východním Jeruzalémě, a to včetně demolic a vyhánění, uvádí se v prohlášení švédského předsednictví. Izraelská kolonizace palestinských území je jednou z největších překážek blízkovýchodního mírového urovnání.

Izrael nyní plánuje výstavbu dalších domů ve východním Jeruzalémě. K zastavení těchto plánů ho minulý týden vyzvaly Spojené státy a Rusko. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner dnes řekl, že izraelský velvyslanec v Paříži byl kvůli těmto plánům předvolán na ministerstvo, kam se dostaví v úterý nebo ve středu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však už v sobotu takové výzvy odmítl. Izrael se východního Jeruzaléma zmocnil ve válce v roce 1967, anektoval ho a vyhlásil celý Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město. Palestinci ale ve východním Jeruzalémě spatřují hlavní město svého budoucího státu.

V Jeruzalémě byla zveřejněna studie, podle které izraelská vláda pomáhá osadám na okupovaných územích mnohem víc než obcím ve vlastním Izraeli. Zatímco izraelské obce jako celek získávají od státu 34,7 procenta svých příjmů, u osad je to 57 procent, uvádí se ve studii. Na osady podle ní izraelská vláda věnuje 4,1 procenta rozpočtu, i když v nich bydlí jen 3,1 procenta Izraelců. Počet obyvatel osad prý roste třikrát rychleji než počet obyvatel vlastního Izraele.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek