Maďaři chtějí zrušit slovenský jazykový zákon

21.07.2009
čtk

Maďarský parlament vyzval ke zrušení nedávno přijaté novely jazykového zákona na Slovensku. Zákon prý poškozuje maďarskou menšinu a porušuje evropské standardy pro lidská práva. Na společném prohlášení se shodla maďarská vláda i opozice. Krok inicioval šéf parlamentní skupiny liberálů János Kóka. Slovenský premiér Robert Fico zrušení novely, která začne platit 1. září, odmítl.

Vláda Slovenské republiky ani vládní koalice nepodlehne žádnému tlaku ani vydírání ve věci novelizace zákona o státním jazyku, reagoval na požadavek maďarských poslanců Fico. Slovensko je suverénní země, v níž je oficiálním jazykem slovenština. A proto je podle něj přirozené, aby ji ovládal každý občan bez ohledu na národnost.

Nový zákon umožňuje trestat pokutou 5 000 eur užívání jazyka menšiny v oficiálním styku ve městech a vesnicích, kde menšina tvoří méně než 20 procent obyvatel. Ministerstvo kultury může peněžité tresty udělit obcím a úřadům pokud nepoužívají označení ulic či budov ve slovenštině. Úředníky, občany či podnikatele bude prý možné potrestat také za to, že slovensky nemluvili v rozhlase.

Maďaři žijící na Slovensku se domnívají, že nová právní úprava omezuje jejich práva. Podle slovenské strany naopak zákon neodporuje mezinárodním standardům a neomezuje minoritní jazyky.

Podle slovenského ministra kultury Marka Maďariče má maďarská menšina na Slovensku garantovaná práva stejně jako ostatní národnostní menšiny. To ale není v rozporu s právem všech slovenských občanů bez rozdílu národnosti dorozumět se na na Slovensku ve státním jazyce, kterým je slovenština.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek