Odškodnění ztracených úspor podmínkou členství Islandu v EU

23.07.2009
Euroskop

Nizozemí zvyšuje tlak na Island, aby přinesl návrh kompenzací pro holandské střadatele, kteří přišli o peníze uložené v islandských bankách. Podle serveru Euobserver dokonce se vznikem návrhu na vyplacení kompenzací spojuje souhlas s islandským členstvím v EU.

„Je naprosto nezbytné, aby dohoda byla schválena,“ řekla v úterý nizozemská ministryně zahraničí Maxime Verhagen po setkání se svým islandským protějškem. „Řešení problému úspor uložených v islandských bankách by podpořilo rychlé zvážení islandské žádosti o vstup do EU,“ dodala.

Úspory více než 120 tisíc Nizozemců a 200 tisíc Britů zůstaly zmražené po zestátnění Landsbanki, jedné z hlavních islandských bank, jejíž krach vedl v říjnu k téměř úplnému finančnímu kolapsu země.

Sociálně-demokratická vláda Johanny Sigurdardottir v červnu slíbila splatit Nizozemí 1,3 miliard eur a dalších 2,6 miliard Velké Británii, poté co obě země vyplatily svým občanům kompenzace.

Návrh nicméně stále musí být schválen islandským parlamentem. Hlasování by mělo proběhnout v nejbližších týdnech, někteří z 63 poslanců však již nyní udávají, že nesouhlasí s podmínkami podle kterých by Reykjavik měl peníze zaplatit.

Co se týče islandské veřejnosti, ta je vůči vstupu do EU téměř rovnoměrně rozdělena. Podle květnového výzkumu Gallup poll 39 procent Islanďanů vstup podporuje, zatímco 38,6 procent je proti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek