EIB bude financovat plynovod Nabucco

24.07.2009
čtk

Plynovod Nabucco, který má do Evropy přivádět plyn z Kaspiku a Střední Asie, má podporu Evropské investiční banky (EIB). Ta je připravena podílet se na jeho financování. Výstavba plynovodu přijde na 7,9 miliardy eur.

Až bude projekt zahájen, budeme připraveni jej financovat, řekl agentuře Reuters šéf oddělení EIB pro energetiku a dopravu Christopher Hurst. Ten se účastnil neformální schůzky ministrů energetiky EU ve švédském Are. Podle Hursta zatím příliš brzy, aby EIB mohla říct, jakou částkou k financování projektu přispěje.

Evropská unie minulý týden podepsala s Tureckem dohodu o tranzitu plynu. Trasa nového plynovodu obchází území Ruska a Ukrajiny. Cílem projektu je vytvořit pro Evropu alternativu pro dodávky plynu. Vzájemné spory Mosky a Kyjeva totiž již několikrát ohrozily plynulost dodávek.

Délka plynovodu bude kolem 3300 kilometrů. Plyn z Kaspického moře a střední Asie se přes Turecko dostane do Bulharska, Rumunska a Maďarska. Cílovou stanicí je Baumgarten v Rakousku, odkud se bude plyn rozvádět do dalších zemí střední a západní Evropy.

Nabucco by mělo pokrýt pět procent poptávky Evropy po zemním plynu. Ročně má Nabucco přepravit 31 miliard metrů krychlových suroviny. Co se nás týče, pokud to budeme financovat, tak chceme, aby byl (plynovod Nabucco) životaschopný z hlediska technického, ekonomického i ekologického, řekl Hurst.

EIB podle Hursta zkoumá koncept jednoho nákupčího plynu, který by byl zastoupen organizací Caspian Development Corporation (CDC). Ta by byla koordinátorem nákupů plynu ve velkém. Hurst neřekl, zda je to i podmínka k účasti EIB na financování projektu, pokud ale bude EIB projekt financovat, pak se prý bude chtít postarat, aby Nabucco bylo schopno splácet úvěry.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek