Ministři EU proberou v pondělí kanadská víza

24.07.2009
čtk

Ministr zahraničí Jan Kohout a ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle v pondělí v Bruselu představí kolegům z EU situaci kolem zavedení kanadských víz vůči České republice.

Česká republika by chtěla požádat Evropskou komisi a členské státy EU o spolupráci a podporu v dalších krocích vůči Kanadě, které mohou být nezbytné k tomu, aby přesvědčily kanadskou vládu k návratu ke stavu před obnovením víz, uvádí jeden z dokumentů k pondělní schůzce.

Kanada obnovila vízovou povinnost 14. července po necelých dvou letech bezvízového cestování. Důvodem byl rostoucí počet žadatelů o kanadský azyl z České republiky. ČR reagovala zavedením víz pro kanadské diplomaty a obrátila se na Evropskou unii s žádostí o solidární postup.

Švédsko, které nyní EU předsedá a které v této roli vystřídalo právě ČR, případné zavedení víz pro Kanaďany při cestách do zemí unie neodmítlo. Upozornilo ale na to, že návrh musí podat Evropská komise (EK). A ta se s zprávou s reakcí na kanadská víza přijde zřejmě až v září.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek