Předčasné volby v Moldavsku: Západ nebo Rusko?

29.07.2009
čtk

V nejchudší zemi Evropy dnes proběhnou předčasné volby. Přes dva a půl milionu moldavských voličů si vybírá z osmi stran. Největší naději na úspěch mají komunisté, kteří vládnou od roku 2001.

Volby v Moldavsku doprovází napětí, které trvá od voleb v dubnu 2009. Drtivé vítězství komunistů tehdy vyvolalo velké protestní akce proti zmanipulování voleb, které vyústily v nepokoje a násilnosti. Demonstranti vtrhli i do parlamentu a prezidentského úřadu.

Moldavská opozice následně dvakrát zablokovala zvolení premiérky Zinaidy Greceaniiové novou hlavou státu a vynutila si tak ústavní cestou rozpuštění zákonodárného sboru a vypsání nových voleb.

Vítězství komunistů nemusí stačit

Výsledek hlasování lze podle pozorovatelů jen těžko předvídat. Podle průzkumů může komunistická strana získat 30 procent hlasů, ve 101členném parlamentu ale nemusí mít většinu. Šanci překonat hranici pěti procent nutných pro vstup do parlamentu mají i čtyři opoziční strany. Ty by podle průzkumů mohly dohromady získat 33 procent hlasů. Společně by pak dokázali zvolit příštího prezidenta a posunout zemi směrem k Západu. Vítězství komunistů obrátí zemi k Rusku.

Přívrženci opozice, která nedokázala vytvořit společnou kandidátku, se rekrutují především z řad nespokojené mládeže a městských středních vrstev. Většina obyvatel převážně zemědělského venkova však dosud volila komunisty.

Některé opoziční strany obvinily vládnoucí komunisty, že zneužili své moci ke kontrole státních médií a administrativních zdrojů, aby ovlivnili výsledek voleb a očernili ty, kdo je kritizují. Komunistická strana zase obviňuje opozici ze zrady a činí ji odpovědnou za násilnosti po dubnových volbách. Tvrdí, že opozice se snažila za podpory Rumunska vyvolat státní převrat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek