Polsko si připomnělo 65 let od Varšavského povstání

02.08.2009
čtk

Polsko si tento víkend připomnělo 65 let od Varšavského povstání, které je dodnes považováno za zdroj polské národní hrdosti. Během neúspěšných bojů proti německé nacistické okupační moci a následných odvetných poprav zahynulo podle některých zdrojů až čtvrt milionu lidí.

Po slavnostní výměně stráží se konala v poledne u hrobu neznámého vojína ve Varšavě přehlídka několika stovek veteránů, napsala DPA. Vzpomínkové ceremonie na vojenském hřbitově Powazki, kde je pohřbeno několik tisíc obětí, se zúčastnili také polský premiér Donald Tusk a hlava státu Lech Kaczyński. Kaczyński, jehož otec se varšavských bojů zúčastnil, v ranním rozhlasovém projevu označil dnešek jako svátek hrdinů a povstání navzdory porážce za pramen polské hrdosti.

V sobotu v 17:00 SELČ, v hodinu zahájení bojů, se ve Varšavě a dalších polských městech rozezněly sirény. Lidé uctili památku padlých minutou ticha, auta a autobusy zůstaly stát.

Polská podzemní Zemská armáda (AK) plánovala metropoli osvobodit ještě před příchodem sovětských jednotek, které se na konci července přiblížily k východním hranicím města. Zemská armáda pak po plánovaném rychlém vítězství v řádech několik dnů měla vůči Rudé armádě vystupovat jako suverénní partner pro jednání. Povstání se však protáhlo na 63 dní.

Během bojů zahynulo podle DPA 18.000 povstalců a 17.000 německých vojáků, o život přišlo asi 180.000 civilistů. Po kapitulaci Varšavanů 2. října vyhnali nacisté z Varšavy asi půl milionu obyvatel. Německý vůdce Adolf Hitler nařídil jako odplatu srovnání města se zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek