Letecký most USA do Afghánistánu přes Rusko začne v září

13.08.2009
čtk

Spojené státy mohou využívat ruský vzdušný prostor pro zásobování a posilování svých jednotek v Afghánistánu od 6. září. Tehdy vstoupí v platnost příslušná dohoda mezi oběma velmocemi. Prohlásil to náměstek amerického ministra obrany Alexander Vershbow v rozhovoru pro agenturu Interfax.

Tranzitní dohoda vstupuje v platnost 60 dnů od svého podpisu. Právě 6. září je tak první den, kdy ji lze využít, řekl. Nevím ale, jestli jsou lety plánovány už na toto datum, dodal.

Dohoda byla podepsána během návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Moskvě počátkem července. Dokument umožňuje ročně až 4500 letů amerických vojenských letadel přes ruský vzdušný prostor, což je asi 12 denně, bez letových poplatků, ale také bez práva mezipřistání na ruském území. Rusko umožňuje takto Spojeným státům vozit do Afghánistánu nejen zásoby, ale i vojenský materiál, munici a vojáky.

Ani Amerika, ani Rusko nemají zájem, aby v Afghánistánu a v Pákistánu vládl Taliban, poznamenal k tomu tenkrát v Moskvě Obama.

Dohoda podle Bílého domu ušetří Spojeným státům 133 milionů dolarů ročně (skoro 2,5 miliardy Kč). Moskva umožňovala už dosud Američanům železniční přepravu do Afghánistánu, ale pouze nevojenského materiálu. Dohoda o letecké přepravě veškerého materiálu a vojáků představuje významnou pomoc prezidentu Obamovi, který chce znásobit úsilí o potlačení afghánského Talibanu, napsala agentura AFP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek