EU kritizuje Putinovu návštěvu Abcházie

14.08.2009
čtk

Evropská unie včera kritizovala středeční návštěvu ruského premiéra Vladimira Putina v gruzínské separatistické Abcházii, která s ruským přispěním uplatňuje nezávislost na Tbilisi. EU současně podpořila i gruzínskou územní celistvost a suverenitu.

Švédské předsednictví EU v prohlášení rozeslaném novinářům uvedlo, že unie s obavami zaznamenala Putinovu cestu do regionu, který loni vyhlásil jednostranně nezávislost na Gruzii. Ruskému premiérovi a bývalému prezidentovi Evropská unie vytýká, že se tam vydal bez předchozího souhlasu gruzínských úřadů.

EU nepovažuje tuto návštěvu za slučitelnou s principem územní celistvosti, píše se v prohlášení. Podle unie to také nepomůže mezinárodnímu úsilí o stabilizaci regionu. EU znovu zdůrazňuje svou podporu gruzínské suverenitě a teritoriální integritě, dodává prohlášení.

Loni v srpnu mezi Gruzií a Ruskem proběhla krátká válka. Tu začala Gruzie kvůli další separatistické oblasti Jižní Osetii, která má stejně jako Abcházie podporu Ruska. Oba regiony pak vyhlásily na Gruzii samostatnost, kterou k nevoli EU Moskva uznala za samostatné státy.

Putin ve středu během návštěvy Abcházii přislíbil půl miliardy dolarů na posílení abchazské obrany. Gruzie jeho cestu odsoudila jako provokaci a snahu o zvyšování napětí na Kavkazu.

Minulý měsíc Jižní Osetii navštívil ruský prezident Dmitrij Medveděv. I tehdy to Evropská unie kritizovala. Stejně jako dnes zdůraznila, že nadále podporuje územní celistvost Gruzie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek