Před 20 lety byla v Maďarsku „odstraněna 1. cihla Berlínské zdi“

18.08.2009
čtk

Před 20 lety, 19. srpna 1989, se uskutečnil první rozsáhlý útěk občanů NDR z Maďarska na Západ. Během akce nazvané Panevropský piknik využilo krátkého otevření maďarsko-rakouské hranice hned několik set východních Němců.

Odstranění signalizačního systému na hranici s Rakouskem, se kterým Budapešt začala v květnu 1989, přilákalo v létě téhož roku do Maďarska tisíce obyvatel Německa, toužících po emigraci ke svým západním krajanům. Část z nich se uchýlila na západoněmeckou ambasádu v Budapešti, další skupina se pak rozhodla zkusit štěstí přímo u hranic.

Příležitost k útěku jim poskytl právě Panevrospký piknik, který na rakousko-maďarské hranici poblíž Šoproně zorganizovala Panevropská unie spolu s maďarskou opozicí, a jehož součástí bylo i tříhodinové otevření přechodu mezi oběma zeměmi. Údaje o počtu východních Němců, kteří se ten den rozhodli o domácích poměrech hlasovat nohama, se rozcházejí. Nejčastěji se hovoří o více než 600 osobách.

I po 19. srpnu zůstávaly na maďarském území ještě tisíce východních Němců, kterým nakonec Budapešť v noci na 11. září otevřela hranice s Rakouskem natrvalo. Tehdejší západoněmecký kancléř Helmut Kohl označil později maďarské události z léta 1989 za odstranění první cihly z Berlínské zdi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek