Turecký premiér pro nepovinnou kurdštinu na státních školách

19.08.2009
čtk

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan podporuje zavedení kurdštiny jako nepovinného předmětu na tureckých školách. Uvedl to jeho poradce Ömer Celik v dnešním vydání tureckého deníku Aksam. Mělo by být součástí reforem, které připravuje turecká vláda, aby vyřešila letitý problém s kurdskou menšinou v zemi.

Studenti, kteří by měli zájem, by si mohli jako nepovinný předmět zvolit kurdštinu, řekl Celik, poslanec za vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP) premiéra Erdogana. Nepřistoupíme-li k tomuto kroku, bude to jako bychom stavěli kulturní berlínskou zeď mezi Turky a Kurdy, zdůraznil.

Turecká vláda oznámila, že pracuje na projektu, jehož cílem je demokratické otevření vůči Kurdům, jichž v zemi žije na 12 milionů. Chce se tak pokusit skoncovat s ozbrojeným konfliktem se separatistickou Stranou kurdských pracujících (PKK), která 25 let bojuje za samostatný stát Kurdů na jihovýchodě Turecka. Za tu dobu zahynulo přes 40.000 lidí.

Na soukromých školách bylo vyučování v kurdštině legalizováno již v roce 2002. Kurdové však chtějí, aby se jejich děti mohly naučit mateřštinu na státních školách, kde je vyučování zdarma.

Ankara se snaží poskytováním širších práv Kurdům rovněž vyhovět požadavkům Evropské unie, aby si vylepšila vyjednávací pozici jako kandidát na členství v unii.

Vláda zatím neupřesnila, jaká opatření chystá, ale sama skutečnost, že se je připravuje oznámit, již vyvolala nespokojenost opozice, která tvrdí, že to může ohrozit jednotu země.

Celik zdůraznil, že turečtina zůstane oficiálním jazykem, a odmítl jakékoli požadavky na autonomii jihovýchodu, kde převážně Kurdové žijí. Vězněný vůdce kurdských povstalců Abdullah Ocalan má v nejbližší době oznámit svůj plán na urovnání kurdského konfliktu.

Turecký prezident Abdullah Gül však znovu odmítl jakýkoli dialog s PKK, kterou považuje za teroristickou organizaci nejen Ankara, ale také EU a Spojené státy. Zapomeňte na ně, nejsou to partneři pro jednání, řekl v úterý novinářům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek