Slovensko nedoporučuje maďarskému prezidentovi návštěvu v zemi

21.08.2009
čtk

Slovenský ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák neodporučil maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi soukromou návštěvu země, kterou Sólyom plánuje na dnešek. Lajčák to řekl maďarskému velvyslanci Antalu Heizerovi, kterého si předvolal k rozhovoru na čtvrteční večer. Lajčák podle tiskového odboru ministerstva prohlásil, že návštěva ublíží slovensko-maďarským vztahům.

Nejvyšší ústavní politici už dříve v tomto týdnu označili cestu Sólyoma na Slovensko v den výročí okupace Slovenska vojsky Varšavské smlouvy za nevhodnou.

Máme důvody domnívat se, že tato návštěva ublíží slovensko-maďarským vztahům. Pokud prezident László Sólyom nechce, aby k tomu došlo, návštěvu neuskuteční, prohlásil šéf slovenské diplomacie. Obdobně se Lajčák vyjádřil i v telefonátu se svým maďarským kolegou Péterem Balázsem, informovalo ČTK tiskové oddělení ministerstva zahraničních věcí.

Na podvečer plánovaná návštěva maďarského prezidenta v Komárně, během které má odhalit sochu uherského krále Štěpána I., přiostřila už i tak dost napjaté vztahy mezi Bratislavou a Budapeští.

Slovenský premiér, předseda parlamentu i prezident ve společném prohlášení už ve středu zdůraznili, že Sólyom není vítaným hostem v den 41. výročí okupace bývalého Československa, na které se podílela i maďarská armáda. Ke kritice návštěvy se přidaly i menší koaliční strany LS-HZDS a SNS. Naopak maďarské hlavy státu se zastali politici zastupující zájmy zhruba půlmiliónové maďarské menšiny na Slovensku.

Maďarský prezident soukromě Slovensko navštívil také koncem roku 2007 a už tehdy to vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Bratislavou a Budapeští. Tradičně komplikované vztahy mezi oběma státy se zhoršily po vytvoření slovenské vlády v roce 2006, jejíž součástí se stala z nacionalismu obviňovaná Slovenská národní strana (SNS). Její předseda Ján Slota se v minulosti netajil hanlivými výroky vůči Maďarsku. Nevoli mezi slovenskými politiky pro změnu vyvolalo například založení polovojenské extremistické organizace Maďarská garda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek