Maďarský prezident zrušil kontroverzní návštěvu na Slovensku

22.08.2009
čtk

Maďarský prezident László Solyom na poslední chvíli zrušil včerejší soukromou cestu na Slovensko poté, co Slovensko oznámilo, že mu odepře vstup. Jde o další výrazně negativní moment ve složitých vztazích mezi oběma státy. Sólyom se měl v Komárně, kde žije silná maďarská menšina, zúčastnit odhalení sochy zakladatele uherského státu svatého Štěpána.

Předseda slovenské vlády Robert Fico dnes ale řekl, že Sólyomova účast by byla hrubou provokací, že Sólyom chce oslavovat maďarskou státnost na slovenském území a že mu vstup nebude povolen. Prezidenta měla na hranicích zastavit policie a požádat ho, aby na slovenské území nevstupoval, ale dodržení si neměla vynucovat.

Už předtím během dne slovenský prezident Ivan Gašparovič Sólyoma vyzval, aby dnes na Slovensko nejezdil. Stejně jako později Fico řekl, že v den výročí okupace bývalého Československa vojsky Varšavské smlouvy včetně maďarských by taková návštěva nebyla vhodná.

Po Ficově ostrém varování Sólyom návštěvu odvolal. Na improvizovaném setkání s novináři uprostřed mostu mezi Komárnem a maďarským Komáromem řekl, že slovenské rozhodnutí je ve vztahu dvou spojenců bezprecedentní krok, který se nedá vysvětlit. Ohlásil také blíže neupřesněnou reakci, která prý ale nebude ve stejném duchu jako slovenský postup. Předtím řekl, že za maďarskou účast na okupaci Československa v roce 1968 se už omluvil. Řekl také, že slovenská strana neměla původně k návštěvě žádné výhrady.

Že Sólyom dnes nebude na Slovensku vítán, prohlásili ve středu společně Gašparovič, Fico a předseda slovenského parlamentu Pavol Paška. Maďaři tvrdí, že předtím Slovensko žádné výhrady nemělo.

Mluvčí maďarské vlády večer sdělil, že vláda považuje slovenské rozhodnutí nepovolit Sólyomovi vstup za nepodložené a jeho zdůvodnění za politováníhodné a nepřijatelné. Odhalení sochy se zúčastnilo asi 2000 lidí. Na zprávu, že Sólyom nepřijede, reagovali pískotem a rozhořčenými výkřiky, ale nebyly hlášeny žádné incidenty.

Diplomatický incident souvisí s napětím, které mezi oběma zeměmi vzniklo kvůli schválení slovenského jazykového zákona, ve kterém maďarská menšina vidí své znevýhodnění. Oficiální maďarští představitelé včetně Sólyoma v tom slovenské Maďary nepokrytě podporují.

Vzájemné vztahy mezi zeměmi, které byly po staletí součástí jednoho státního celku, komplikuje i řada dalších prvků. V poslední době je to například založení extremistické Maďarské gardy a fakt, že ve slovenské vládě je nacionalistická Slovenská národní strana, jejíž šéf Ján Slota často nevybíravě Maďary napadá.

Sólyomův záměr jet dnes na Slovensko rozdělil slovenskou politickou scénu podle národnostního klíče – takříkajíc slovenské strany se postavily proti, zatímco politici zastupující maďarskou menšinu se Sólyoma zastali. Maďaři tvoří asi desetinu z 5,4 milionu obyvatel Slovenska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek