Brusel: Maďarsko-slovenská roztržka nevyžaduje zákrok

24.08.2009
čtk

Švédské předsednictví Evropské unie se staví k poslední maďarsko-slovenské diplomatické roztržce zdrženlivě, prozatím podle něj není důvod k „akci“, napsala dnes agentura APA. Bratislava odepřela v pátek maďarskému prezidentovi Lászlóvi Sólyomovi vstup na slovenské území. Mluvčí předsednictví dnes odmítl odpovědět na otázku, zda krok slovenské diplomacie byl v souladu s evropskými regulemi.

Evropská unie podle maďarského ministra zahraničí Pétera Balázse postrádá jakýkoli mechanismus, který by zabránil některému z členských států narušit volný přechod svých hranic jiné zemi EU. Evropský parlament by se proto měl tímto problémem zabývat, aby se v budoucnu vyloučilo opakování podobného incidentu, napsala maďarská agentura MTI.

Bratislava s Budapeští si přes víkend udělovaly lekce z diplomacie, okomentoval diplomatickou roztržku slovenský list Sme. Podle Slovenska oznámil Sólyom pozdě svou soukromou návštěvu Komárna, kde se chtěl zúčastnit odhalení sochy zakladatele uherského státu svatého Štěpána. Maďarsko naopak namítá, že ji ústně ohlásilo již dávno. V červnu to prý řekl i slovenskému velvyslanci Petru Weissovi, kterého tehdy přijal po jeho uvedení do funkce.

Oznámení o návštěvě prezidenta se běžně podává ústně, citoval list předního českého odborníka na diplomatický protokol Ladislava Špačka. Podle něj byla maďarská nóta z 13. srpna informací o technickém zabezpečení prezidentské návštěvy. Bratislava dokument považuje za oznámení cesty.

Sólyoma ještě před vydáním zákazu ke vstupu do země jeho slovenský protějšek Ivan Gašparovič vyzval, aby do Komárna 21. srpna nejezdil. Návštěva Slovenska v den výročí okupace bývalého Československa vojsky Varšavské smlouvy by podle něj nebyla vhodná. Vpádu se totiž zúčastnily i maďarské jednotky. Budapešť se za podíl na vojenském potlačení demokratizačních procesů v Československu již v minulosti omluvila.

Vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem, které území svého severního souseda po staletí ovládalo, jsou dlouhodobě velmi napjaté. Označení maďarského prezidenta za nežádoucí osobu na Slovensku je podle deníku Hospodárske noviny přivedlo na nejhorší úroveň od vzniku samostatného státu v roce 1993. V poslední době je přiostřily například slovenský jazykový zákon či založení extremistické Maďarské gardy. Maďarské ministerstvo zahraničí se o incidentu chystá oficiálně informovat členské státy EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek