Globální ekonomika se stabilizovala

24.08.2009
čtk – aktualizováno

Ekonomiky nejbohatších zemí světa se ve druhém čtvrtletí stabilizovaly a některé z nich se vymanily z recese a začaly oživovat. Ekonomové a vládní činitelé však upozorňují, že oživení ještě zdaleka není samo o sobě životaschopné a udržitelné, protože je zatím do značné míry založeno na umělé vládní podpoře. Konec recese hlásí, alespoň podle mezičtvrtletních předběžných údajů, i Česká republika, třebaže to řada komentátorů kvůli důrazu na meziroční pokles přehlédla.

Naděje na globální oživení přinesly v minulých týdnech údaje o ekonomickém výkonu hlavních ekonomik světa za druhé čtvrtletí. Ty mluvily o výrazném zpomalení ekonomického poklesu v USA, zrychlení růstu v Číně, konci recese v Japonsku a návratu k mezičtvrtletnímu růstu ve dvou největších ekonomikách eurozóny – Německu a Francii.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) uvedla, že v minulém čtvrtletí se ekonomika 30 zemí tohoto seskupení, kam patří i Česká republika, díky Japonsku, Francii a Německu celkově stabilizovala.

Přední činitelé a vládní úřady největších ekonomik zatím také tlumí naděje a vyjadřují obavy, že oživení ještě není soběstačné a udržitelné. Tento týden s takovými názory přišlo německé ministerstvo financí i šéf německé centrální banky Alex Weber, v Japonsku člen bankovní rady centrální banky Acuši Mizuno a v USA bývalý šéf centrální banky Alan Greenspan.

Poslední anketa agentury Reuters ukázala, že očekávání ekonomů ohledně růstu zemí skupiny G7 ve třetím čtvrtletí se vylepšila, výhled pro rok 2010 je však stále velmi opatrný a utlumený. Zprávy o úmrtí globální ekonomiky byly silně přehnané, úplné uzdravení bychom však ještě čekat neměli. Poslední údaje jsou důvodem k úlevě, nikoli k euforii, řekl hlavní ekonom banky UniCredit Marco Annunziata.

Německo i Francie ve druhém čtvrtletí zaznamenaly překvapivý mezičtvrtletní růst HDP o 0,3 procenta, tedy stejný výkon jako Česká republika. Výrazné zrychlení zaznamenala Čína, která se ovšem předtím do recese nepropadla a zažila jen zpomalení. Růst hrubého domácího produktu Číny ve druhém čtvrtletí zrychlil na 7,9 procenta z 6,1 procenta v prvním čtvrtletí. Z velkých světových ekonomik si tak Čína vede zdaleka nejlépe a mohla by splnit svůj cíl osmiprocentního růstu za celý letošní rok.

Stejně jako Německo a Francie zaznamenala ukončení mezičtvrtletního propadu HDP i Česká republika, která si dokonce vedla o něco lépe než Německo. Výkon českého hospodářství ve druhém čtvrtletí ve srovnání s prvním stoupl podle předběžného odhadu o 0,3 procenta a Česko tak bylo jednou z mála zemí EU, kde ekonomika vykázala aspoň mezičtvrtletní nárůst. Meziročně se sice český HDP propadl o rekordních 4,9 procenta, stále to však bylo méně než v Německu, kde radost nad mezičtvrtletními údaji příliš nenarušil ani meziroční propad HDP o 7,1 procenta.

Vývoj HDP v zemích G7 a v ČR, mezičtvrtletní a meziroční srovnání:

Země 1.čtvrtletí (mezičtvrtletní;
meziroční)
2.čtvrtletí (mezičtvrtletní; meziroční)
USA -6,1;-3,3 -0,3;-3,9
Japonsko -3,1;— 0,9;-6,5
Německo -3,5;-6,7 0,3;-7,1
Francie -1,3;-3,4 0,3;-2,6
Británie -2,4;-4,9 -0,8;-5,6
Itálie -2,7;-6,0 -0,5;-6,0
Kanada -5,4;— —;—
ČR -3,4;-3,4 0,3;-4,9

Zdroj: OECD, EU

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek