Policisté EU v Kosovu rozehnali protest Srbů slzným plynem

26.08.2009
čtk

Příslušníci policejní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX) dnes ve vesnici Brdjani na severu země slzným plynem rozehnali asi stovku Srbů, kteří protestovali proti obnově albánských domů v etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici. Informovala o tom agentura AP. V Prištině naopak demonstrovali Albánci proti chystané dohodě o výměně informací mezi unijní misí a Srbskem.

Policisté od sebe v Brdjani oddělili protestující Srby a Albánce, kteří po sobě házeli kameny. Podle srbské televizní a rozhlasové stanice B92 utrpěli při těchto nejnovějších etnických násilnostech lehká zranění dva Srbové a pět Albánců. Svědkové vypověděli, že krátce po roztržce slyšeli výbuch a střelbu.

Kosovská vláda nemá kontrolu nad severem země, který obývá srbská menšina. Ta neuznává kosovskou nezávislost na Srbsku a návrat Albánců do domovů na severu chce povolit pouze tehdy, pokud Priština umožní návrat Srbům na jih.

V poslední době také stoupá napětí mezi Albánci a misí EULEX, která chystá dohodu se Srbskem o výměně informací. Skupina aktivistů nazývající se Sebeurčení dnes převrátila v kosovské metropoli asi 24 vozů EULEX, propichovala pneumatiky a rozbíjela okénka. Policisté zatkli dvacet účastníků demonstrace.

Bývalá jihosrbská provincie Kosovo s převážně albánským obyvatelstvem jednostranně vyhlásila nezávislost v únoru 2008. Nový stát doposud uznalo 62 států, včetně USA a většiny členských zemí Evropské unie. Česko tak učinilo loni v květnu. S kosovskou samostatností naopak nesouhlasí Srbsko a Rusko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek