Rusko a USA dál jednají o společné kontrole vypouštění raket

26.08.2009
čtk

Rusko a Spojené státy pokračují v jednání o společném stanovišti pro kontrolu vypouštění raket, řekl dnes během návštěvy mongolské metropole Ulánbátaru náčelník ruského generálního štábu Nikolaj Makarov. Soudě podle zprávy agentury ITAR-TASS nezmínil problém zamýšleného amerického protiraketového systému, jehož části mají být v České republice a v Polsku a který Moskvu znepokojuje. Řekl dále, že Rusko s ohledem na severokorejské raketové zkoušky instalovalo na Dálném východě systém protivzdušné obrany S-400.

Zabýváme se zřízením společného kontrolního stanoviště, které by zajišťovalo kontrolu nad starty raket a možnost vzájemně se informovat v případě vypuštění nějaké neschválené (rakety), co to je zač, aby byly naše země zabezpečeny v případě možných havarijních situací, řekl Makarov. Dodal, že nejde o novou záležitost, že se o ní mluvilo už v roce 2000.

Podle jeho slov se nyní jedná o místě, kde by bylo toto stanoviště zřízeno. Za jednu z možností označil Moskvu. Doba zřízení podle něho ještě není stanovena. Napřed se musí určit místo, pak bude termín, řekl.

V dalším pak informoval, že Rusko instalovalo na Dálném východě systém S-400, aby se zajistilo před nenadálými starty (severokorejských) raket a aby mohlo vyloučit dopad jejich zbytků na ruské území.

Řekl, že Rusko je znepokojeno tím, že severokorejská raketová střelnice, kde se zkoušky provádějí, je velmi blízko od ruských hranic.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek