Na výročí libyjské revoluce očekáváni Sarkozy, Medveděv i Putin

27.08.2009
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, ruský prezident Dmitrij Medveděv a premiér Vladimir Putin jsou dnes očekáváni v Tripolisu u příležitosti 40. výročí revoluce, která vynesla k moci libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Přijet mají rovněž šéf italské vlády Silvio Berlusconi, španělský královský pár a nejméně čtyřicítka šéfů afrických států, sdělil AFP člen organizačního týmu oslav, který si nepřál být jmenován.

Předsednictvo italské vlády však oznámilo, že Berlusconi pojede do Libye v neděli u příležitosti prvního výročí smlouvy o přátelství mezi oběma zeměmi. Podle italské vlády nemá být na oslavách revoluce žádný zástupce Itálie.

Oslavy nástupu Muammara Kaddáfího k moci se budou konat poté, co Libye uspořádala triumfální přijetí Abdala Basata Muhammada Midžrahího, který byl odsouzen k doživotí za atentát z Lockerbie z roku 1988, kdy zahynulo 270 lidí, kterého však Skotsko propustilo ze zdravotních důvodů. Toto přijetí vyvolalo pobouřené reakce Velké Británie a Spojených států.

Venezuelský prezident Hugo Chávez již oznámil, že se zúčastní oslav v Tripolisu, stejně jako četní šéfové afrických států. Ti se v pondělí zúčastní mimořádného summitu Africké unie o konfliktech v Africe, který se uskuteční z iniciativy Kaddáfího.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek