Schránka na víza bude na kanadské ambasádě do půlky listopadu

27.08.2009
čtk

Schránka, do níž mohou žadatelé o kanadská víza vkládat svoje žádosti, bude na pražské budově kanadského velvyslanectví fungovat do 13. listopadu. Velvyslanectví to uvedlo na dotaz ČTK. Podle původních plánů Kanaďanů měla schránka fungovat jen do poloviny srpna. Víza vydává kanadský zastupitelský úřad ve Vídni, ale žadatel tam osobně nemusí a může pro žádost využít schránku v Praze, když na vízum nespěchá.

Žádosti je možné do schránky vhodit, čímž se sice ušetří peníze za cestu do Vídně, ale musí se na zpracování žádosti počkat 12 dnů. Vízum i dokumenty si pak může žadatel vyzvednout zase v Praze na ambasádě. Ve Vídni konzulové podle diplomatů žádost obvykle vyřídí týž den, kdy ji turista osobně podá. Za vízum musí zaplatit 50 eur (asi 1300 korun).

Červencové zavedení vízové povinnosti, které stejně jako už jednou před lety způsobil velký počet českých žadatelů o azyl, vyvolalo mezi Prahou a Ottawou diplomatické napětí. Ministerstvo zahraničí dokonce kvůli tomu povolalo do Prahy českého velvyslance, diplomat se už ale počátkem srpna do Ottawy vrátil. Česká diplomacie kanadský postoj nese i nadále velmi nelibě, obrátila se na EU, aby pomohla rozhodnutí o vízech zvrátit. Kanaďané však dávají najevo, že rychlé odstranění víz není na pořadu dne.

Ottawa ovšem současně připouští, že za zavedení vízové povinnosti může do značné míry špatně fungující kanadský azylový systém. O azyl za oceánem žádali hlavní čeští Romové, kteří si stěžují na diskriminaci doma. Na druhé straně se ovšem objevily informace, podle nichž byl romský exodus organizován a zprostředkovatelé na něm vydělávali.

Kanada loni a za první čtyři měsíce letošního roku udělila azyl 132 českým žadatelům. Rada pro přistěhovalectví a uprchlíky za tu dobu stihla projednat a uzavřít 334 českých žádostí, z toho většinu zamítla. Úřady ovšem dosud projednaly jen zlomek z celkem 2581 českých žádostí, které registrovaly na počátku července.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek