NATO: Řecko-turecké spory narušují mise NATO a EU v Afghánistánu

28.08.2009
čtk

Spory mezi Tureckem a Řeckem podle šéfa NATO Anderse Fogha Rasmussena mohou zpomalit vývoj v bezpečnostní otázce v Afghánistánu. Rasmussen dnes po setkání s řeckým premiérem Kostasem Karamanlisem v Aténách vyzval oba státy, aby nalezly „pragmatická řešení“ sporů.

Neshody komplikují užší bezpečnostní spolupráci mezi NATO a EU v Afghánistánu, jejichž jednotky se účastní výcvikových misí afgánské policie a armády, řekl Rasmussen. Zdrojem sporů je situace na ostrově Kypr, rozděleném od roku 1974.

Nedostatek bezpečnostních dohod by mohl ohrozit naše zaměstnance v terénu, řekl Rasmussen podle AP. V úterý Rasmussen na internetovém blogu podle AFP uvedl, že spory mezi oběma zeměmi komplikují také mise NATO proti somálským pirátům v Africe.

Podle premiéra Karamanlise Řecko podporuje užší vztahy NATO-EU Pokud chce však NATO úžeji spolupracovat s EU pak to znamená se všemi jejími členy, dodal. Turecko na rozdíl od řecké části Kypru není členským státem EU. Oba státy jsou aliančními partnery v rámci NATO.

Bývalý dánský premiér vykonává funkci generálního tajemníka NATO od 1. srpna. Zvolen byl přes tvrdý odpor Turecka, kam dnes dorazil na dvoudenní návštěvu.

Turecko od roku 1974 okupuje severní část Kypru, kde je rozmístěno 35.000 tureckých vojáků. Zatímco Severokyperská turecká republika je v mezinárodní izolaci, Turecko na oplátku neuznává řeckou část Kypru jako zástupkyni celého ostrova. Kyperští Řekové a kyperští Turci rok vedou přímé rozhovory o opětovném sjednocení. Blokují je rozpory v otázce mocenského a majetkového uspořádání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek