Turecko vyzvalo NATO k navázání vztahů s islámským světem

28.08.2009
čtk

Turecká vláda dnes u příležitosti návštěvy generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena vyzvala k tomu, aby Severoatlantická aliance navázala vztahy s muslimským světem. Informovala o tom agentura DPA.

Ankara Rasmussenovi navrhla, aby aliance uspořádala schůzku s Organizací islámské konference (OIC). Turečtí diplomaté podle médií oznámili, že si NATO a OIC vymění své stálé zástupce. Tyto návrhy již předtím uvítal generální tajemník OIC Akmeleddin Ihsanoglu.

Šéf NATO, který je v Turecku druhý den na návštěvě, řekl, že takový dialog musí být zahájen. Turecko označil za most mezi Evropu, arabským světem a Střední Asií a zavázal se usilovat o upevnění vztahů mezi NATO a muslimskými zeměmi.

Jmenování bývalého dánského ministra zahraničí do čela NATO vyvolalo odpor Ankary, která mu vytýká jeho postoj v krizi vyvolané publikací karikatur proroka Mohameda v dánském tisku.

Aby Rasmussen ukázal, že si islámu váží, zúčastnil se ve čtvrtek večer spolu s tureckými představiteli slavnostní večeře ukončující půst ramadánu a nazývané iftár.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, věřící muslim, který Rasmussena veřejně kritizoval, prohlásil, že účast generálního tajemníka NATO na večeři je významným poselstvím pro turecký lid i muslimský svět.

Erdogan ostře odmítl termín islámský terorismus pro označení extremistického násilí. Využívat izolovaných incidentů k označování celého náboženství a jeho věřících za potenciální teroristy, snažit se takové postoje šířit a takové postoje tolerovat je přinejmenším zločin proti lidskosti, řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek