Maďaři demonstrovali proti slovenskému jazykovému zákonu

01.09.2009
čtk

V Dunajské Stredě na jihu Slovenska dnes asi 5000 lidí protestovalo proti spornému zákonu na ochranu slovenštiny, který právě dnes v zemi nabyl účinnosti. Budapešť zároveň oznámila, že plánovaná schůzka maďarského premiéra Gordona Bajnaie se slovenským protějškem Robertem Ficem se uskuteční 10. září na maďarsko-slovenském pomezí.

Bajnai nechce s Ficem hovořit jen o problémech mezi oběma zeměmi, ale také o spolupráci a ekonomickém rozvoji, prohlásil mluvčí maďarské vlády Domokos Szollár. Přesto ale zůstává nedávné odepření vstupu na slovenské území maďarskému prezidentovi Lászlóvi Sólyomovi a zavedení sporného zákona na ochranu slovenštiny hlavními tématy setkání premiérů.

Bajnai dnes uvítal rozhodnutí slovenského ministerstva školství, že do ledna 2010 nebude udělovat pokuty za prohřešky proti novele jazykového zákona. Ministerstvo chce totiž do té doby upřesnit některé nejasné body. Nejlepší by ale podle maďarského premiéra bylo, kdyby se do vyřešení sporu účinnost zákona pozastavila.

Podle novely se ode dneška musí na všech slovenských úřadech hovořit slovensky. Ve své mateřštině mohou příslušníci menšin s institucemi komunikovat jen v místech, kde tvoří nejméně pětinu obyvatel. Ve slovenštině musí být i veřejná oznámení a tabule. Za porušování zákona hrozí pokuty až 5000 eur (127.000 korun).

Demonstraci na fotbalovém stadionu v Dunajské Stredě uspořádala Strana maďarské koalice (SMK) Pála Csákyho. Obyvatele jižních oblastí Slovenska, kde žije asi půlmilionová maďarská menšina, sváželi organizátoři na místo autobusy. Přijeli je podpořit také lidé z Maďarska, Rumunska i Ukrajiny.

Proti shromáždění vystoupil předseda Slovenské národní strany Ján Slota, který akci považuje za snahu SMK vyvolat nepokoje a eskalovat národnostní napětí v zemi.

Protestovalo se také před slovenskou ambasádou v Budapešti, kam dorazilo asi 500 lidí. Ti předali slovenskému velvyslanci Peteru Weissovi petici, kterou žádají zrušení sporné novely. Obdobný dokument adresovali i šéfovi Evropské komise Josému Barrosovi či eurokomisaři pro vnitro a justici Jacquesovi Barrotovi.

Asi 60 demonstrantů se dnes sešlo před slovenským velvyslanectvím v Bruselu. Vyzvali Evropskou unii a její lídry, aby na normu adekvátně zareagovali.

Nacionalisté z Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) dnes v Maďarsku částečně zablokovali silnice vedoucí ke třem hraničním přechodům se Slovenskem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek