Na Slovensku začal platit nový jazykový zákon

01.09.2009
čtk

Na Slovensku začala platit novela jazykového zákona, kterou ostře kritizuje maďarská menšina. Ta žije hlavně na jihu Slovenska a tvoří téměř desetinu obyvatel. Slovenské ministerstvo kultury chce pokutu do výše 5000 eur za prohřešky proti slovenštině udělovat od ledna 2010. Úřad v pondělí totiž oznámil, že do té doby chce vysvětlit některé sporné body.

Podle novely se musí na všech úřadech na Slovensku hovořit slovensky. Ve své mateřštině mohou příslušníci menšin s institucemi komunikovat jen v místech, kde tvoří nejméně pětinu obyvatel. Ve slovenštině musí být i veřejná oznámení a tabule.

Sporný jazykový zákon výrazně zhoršil napjaté slovensko-maďarské vztahy. Podle Budapešti tak Bratislava diskriminuje menšiny v zemi, ta však takové nařčení odmítá.

Slovenský velvyslanec v Budapešti Peter Weiss v pondělí prohlásil, že podle vysokého komisaře OBSE pro národnostní menšiny Kurta Vollebaeka slovenská novela odpovídá mezinárodním normám. Je i v souladu s mezinárodními dohodami o menšinách či s chartou regionálních a menšinových jazyků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek