Putin v Polsku varoval před „zpolitizováním“ historie

01.09.2009
čtk

Před zpolitizováním historie dnes v Polsku varoval ruský premiér Vladimir Putin. Na okraj dnešních připomínkových akcí k 70. výročí vypuknutí druhé světové války se v přímořském letovisku Sopoty sešel se svým polským protějškem Donaldem Tuskem. Varšava a Moskva se rozcházejí v hodnocení událostí, jež vzniku nejkrvavějšího konfliktu v dějinách předcházely.

Bohužel bylo učiněno mnoho špatných kroků, které vedly k této tragédii, řekl Putin. Je podle něho třeba pochopit příčiny vzniku druhé světové války, ale měli by se tomu věnovat hlavně historici. Dějiny jsou čímsi velmi komplikovaným, nejsou jednobarevné, řekl Putin. Připomněl také, že Polsko v roce 1938 po mnichovské dohodě obsadilo část území tehdejšího Československa.

V Rusku dodnes přetrvává pocit hrdosti za to, že Sovětský svaz se obrovskou měrou podílel na porážce nacistického Německa. Nicméně zejména Poláci a obyvatelé Pobaltí vinu za rozpoutání válečného běsnění přičítají i Sovětského svazu, který se v paktu z roku 1938 dohodl s Německem na neútočení a na rozdělení sfér vlivu. Rusko naopak řadu zemí obviňuje z toho, že falšují historii, aby snížily zásluhy Sovětského svazu na vítězství ve válce.

Zejména Poláci s napětím očekávají dnešní Putinův projev k příležitosti 70. výročí začátku válku, nicméně Kreml již předem dal najevo, že omluvy za Stalinovy činy se nedočkají. Polsko během konfliktu přišlo přibližně o pětinu svého obyvatelstva a ztratilo pětinu svého území. Po válce se stejně jako další země střední a východní Evropy, včetně tehdejšího Československa, dostalo do sovětské sféry vlivu.

Současná polská pravo-středová vláda usiluje o zlepšení vztahů s Ruskem, které je pro Varšavu důležitým obchodním partnerem, zejména co se týče dodávek ropy a zemního plynu. Tusk dnes po schůzce s Putinem řekl, že plyn v polsko-ruských vztazích nemůže být a neměl by být předmětem politiky, ale výlučně podnikatelského zájmu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek