V Gdaňsku si politici připomenou začátek druhé světové války

01.09.2009
čtk

V severopolském Gdaňsku si politici a diplomati z pětadvaceti zemí připomenou zahájení druhé světové války. První zářijový den před sedmdesáti lety ve tři čtvrtě na pět ráno německá válečná loď Schleswig-Holstein začala ostřelovat poloostrov Westerplatte u Gdaňsku. Tato událost je pokládána za začátek jednoho z nejkrvavějších vojenských konfliktů v dějinách, v němž během šesti let zahynulo přes 60 milionů lidí.

Památku obětí u pomníku obránců Westerplatte už v 04:40 uctil polský premiér Donald Tusk. Na místo se odpoledne vrátí společně s prezidentem Lechem Kaczyńským, německou kancléřkou Angelou Merkelovou, ruským premiérem Vladimirem Putinem a dalšími politiky. Česko bude zastupovat předseda vlády Jan Fischer.

S napětím je v Polsku očekáváno hlavně vystoupení Putina. Většina Poláků by si podle nedávného průzkumu přála, aby se omluvil za to, že 17 dní po nacistickém Německu napadla Polsko i jeho země.

Putin v pondělí v otevřeném dopise, který otiskl deník Gazeta Wyborcza, sice napsal, že lze jednoznačně odsoudit pakt Ribbentrop-Molotov, uzavřený v srpnu 1939, který podle Varšavy otevřel cestu k válce, ale připomněl, že Anglie a Francie podepsaly v Mnichově už v roce 1938 dohodu s Adolfem Hitlerem, která uznala německé územní požadavky vůči Československu a prakticky znamenala likvidaci československé první republiky.

Německá kancléřka o víkendu řekla, že vnímá 1. září jako den smutku za lidské utrpení a den paměti o vině Německa, země, která rozpoutala druhou světovou válku. Britský ministr zahraničí David Miliband napsal v deníku Gazeta Wyborcza, že Británie ví, že v roce 1939 spojenci Polska nedokázali zemi vojensky pomoci. Tusk prý doufá, že vzpomínkové akce se v Gdaňsku ponesou ve smířlivém duchu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek